Hlavní obsah

Sněžení komplikuje dopravu. Labe na severu Čech pokračuje v poklesu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zvýšená hladina Vltavy v Českém Krumlově.

Reklama

aktualizováno •

Ve střední Evropě zesiluje příliv studeného vzduchu od severovýchodu, varuje Český hydrometeorologický ústav. Znamená to mimo jiné: komplikace na silnicích na řadě míst Česka.

Článek

V noci na neděli začal do střední Evropy proudit podle informací Českého hydrometeorologického ústavu od severovýchodu studený vzduch. Dešťové srážky se měnily ve sněhové a objevily se na většině území, v severozápadní polovině Čech ale sněžilo jen ojediněle.

Během neděle napadne, hlavně na jihu Čech a na severovýchodě, od 7 do 20 centimetrů nového sněhu. Zejména na Českomoravské vrchovině a místy i na Moravě a ve Slezsku se začnou tvořit sněhové jazyky, v Jeseníkách i závěje, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na některých silnicích může komplikovat dopravu sněžení. Na jihu Čech teploty po ránu klesly pod bod mrazu. Podle předpovědi meteorologové očekávají, že bude sněžit celý den. „Zatím to vypadá, že největší srážky budou v jihozápadní části kraje, což znamená hlavně Šumavu. Ale jinak by mělo sněžit na území celého kraje,“ řekla Renata Uhlíková z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

I v Moravskoslezském kraji sníh komplikuje situaci na silnicích - ty jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Místy, například na Opavsku, se tvoří sněhové jazyky nebo závěje. Sněžení navíc podle informací Ředitelství silnic a dálnic snižuje dohlednost. Ve Zlínském kraji platí výstraha meteorologů před tvorbou náledí a siným větrem. V jeho části se také mohou tvořit sněhové jazyky, na Vsetínsku může za 24 hodin podle vydaného varování napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Na některých vozovkách v Olomouckém kraji zůstával v neděli ráno po nočním sněžení rozbředlý sníh. Je především na silnicích nižších tříd na Jesenicku, Šumpersku nebo Prostějovsku. V kraji platí výstraha meteorologů před tvorbou náledí. V jeho části se také může vyskytnout silný vítr, na Jesenicku se mohou tvořit závěje a za 24 hodin tam podle meteorologů může napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Povodňový report

V Českém Krumlově zůstává Vltava podle aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Výška hladiny dosahuje 223 centimetrů, což je o centimetr více než v sobotu večer. Povodňové stupně na jihu Čech platí na Vltavě ještě na třech dalších místech.

Pozvolný pokles hladiny Labe nicméně pokračuje. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň platil ráno na Labi už jen v Děčíně, odpoledne ale i tam už platil druhý stupeň. V Ústí nad Labem voda v neděli klesla pod šest metrů, v platnosti je druhý stupeň stejně jako v Litoměřicích, kde je hladina na úrovni 366 centimetrů.

Hasiči v neděli ráno opět zasahovali v ústecké Přístavní ulici pod Benešovým mostem a odčerpali vodu z technologické šachty u protipovodňové vany. Silnice je průjezdná. Šachtu, do níž opakovaně pronikla voda z Labe, zkontrolovali, což zopakují v pondělí brzy ráno.

Voda je stále na některých komunikacích. V Děčíně čekají na výraznější opadnutí hladiny, aby mohli odklidit jedinou příjezdovou cestu do Dolního Žlebu. Tam se dostanou lidé pouze po železnici. V Ústí nad Labem jsou uzavřeny garáže pod hlavním nádražím a některé části cyklostezky. Větší škody povodňová vlna po vánočních svátcích ani nyní v kraji nezpůsobila.

Reklama

Související témata:

Doporučované