Hlavní obsah

Student, který podle policie vraždil, sestrojil i výbušninu. Našla se u školy

Foto: Policie ČR

Nález nástražného výbušného systému u SPŠ chemické v Pardubicích.

Reklama

aktualizováno •

Policie vyšetřuje případ studenta, který měl o tomto víkendu zavraždit náhodného svědka ve Vysokém Mýtě. V pátek navíc kriminalisté našli u pardubické střední školy nástražnou výbušninu, kterou měl student sestavit.

Článek

Policisté rozplétají tragický případ, který podle dosavadního vyšetřování spojuje postava devatenáctiletého studenta Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích.

Minulý pátek 4. listopadu okolo 13:30 přijali policisté oznámení, že v areálu pardubické školy byl nalezen předmět, o kterém je možné se domnívat, že se jedná o nástražnou výbušninu. Předmět našli studenti v kontejneru vedle hlavní budovy školy.

Na místě pak zasahovali pyrotechnici a evakuovat se muselo přes 800 lidí z okolí. Jednalo se o sportovní tašku, ve které se nacházel uzavřený tlakový hrnec, ke kterému byl připevněný elektrický obvod s časovačem. V tašce se nacházela také krabice s hřebíky. Policie to uvedla v tiskové zprávě.

V pátek večer pak policisté zjistili, že ho měl sestrojit 19letý student tamní školy, a rozjelo se po něm rozsáhlé pátrání.

Informace, které kriminalisté získali, hovořily o tom, že se jedná o studenta, který nezapadal do kolektivu, měl špatný prospěch, do školy dojížděl z jiného kraje a přes týden byl ubytován na internátě. Uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek.

V době ohlášení nálezu se zřejmě tento student nacházel v okolí školy, a tudíž věděl, že zde zasahuje policie. Zřejmě i proto dělal vše, aby nemohl být nalezen.

Vražda ve Vysokém Mýtě

V sobotu po sedmé hodině ráno přijali policisté oznámení o napadení osoby na ulici ve Vysokém Mýtě. Na linku 158 volala řada svědků, kteří uváděli, že tam muž napadl sekerou jiného muže a z místa činu odchází.

Policisté pak na místě našli člověka v tratolišti krve. Útočníka pronásledovali a za použití donucovacích prostředků ho zadrželi asi 18 minut po činu zhruba 500 metrů od místa napadení. Při zadržení měl v ruce sekeru.

„Zadržený uváděl, že se chce pomstít svému okolí, napadl náhodného člověka, kterého potkal. V batohu měl ještě kladivo. V Mýtě se objevil náhodně, neměl k němu vztah,“ řekl Šimek.

Po zadržení začal student zvracet. Hned po útoku totiž spolykal jed, jak řekl policistům. I když ho pak sanitka odvezla do nemocnice, jeho stav se zhoršoval a ještě v dopoledních hodinách zemřel.

Krátce po zadržení policisté zjistili, že se jednalo o hledaného studenta, a tím se oba případy propojily.

V rámci domovní prohlídky a dalšího vyšetřování pak kriminalisté našli další předměty, komponenty a chemické látky k možnému sestavení nástražného výbušného systému. Jednalo se o běžně dostupné věci, které se dají i koupit.

„Obě trestní řízení jsou vedena společně. Zajištěné věci budou postupně dále konzultovány a vyhodnocovány se znalci – zejména v oboru psychiatrie a psychologie, se soudními lékaři a pyrotechniky. Okolnosti dosud zjištěné nevedou k závěru, že by jednání podezřelého naplňovalo znaky jiných trestných činů než trestného činu obecného ohrožení a vraždy,“ uvedla k případu státní zástupkyně Lenka Faltusová.

„Protože v tuto chvíli nemáme žádné indicie, že by podezřelý měl společníka nebo spolupachatele nebo byl členem nějaké obdobně smýšlející skupiny, můžeme nyní omezený okruh informací uvolnit,“ řekl k tomu ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jan Ptáček.

„V této době podle všech nám dostupných informací nehrozí v souvislosti s osobou podezřelého žádné riziko, musím však zmínit, že vzhledem k zajištěným předmětům nelze vyloučit, že podezřelý plánoval v blízké době provedení útoku s daleko vážnějšími následky na místě s větší koncentrací lidí, což je jedna z hlavních vyšetřovacích verzí. Je mi nesmírně líto, že k sobotní tragédii došlo, a za sebe mohu říct, že jsem přesvědčen o tom, že všichni udělali maximum k tomu, abychom podezřelého zadrželi v co nejkratším čase,“ dodal ještě ředitel krajské policie Ptáček.

Reklama

Související témata:

Doporučované