Hlavní obsah

Zemřel kreslíř Respektu Pavel Reisenauer. Bylo mu 62 let

Foto: Profimedia.cz

Pavel Reisenauer na výstavě svých kreseb v roce 2012.

Reklama

Reisenauer pracoval jako ilustrátor v týdeníku Respekt od roku 1990, takřka od jeho vzniku. „Byl nekorektní, ale zároveň nesmírně citlivý ilustrátor,“ napsal o něm šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve věku 62 let zemřel kreslíř týdeníku Respekt Pavel Reisenauer.

„Zřejmě se nedá napsat těžší věta – náš kolega Pavel Reisenauer zemřel. Byl to on, kdo vtiskl Respektu tvář, a činil tak více než třicet let. Je to pro nás tak šokující zpráva, že se těžko hledají slova, a omlouvám se, že teď nejsem schopný napsat cokoli víc, než je tento krátký text,“ napsal na webu šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Malíř a výtvarník Reisenauer získal mimo jiné za „jedinečnou výtvarnou reflexi společenských událostí“ na obálkách i stránkách Respektu v roce 2008 Cenu Karla Havlíčka Borovského.

V Respektu Reisenauer podle šéfredaktora nejdříve pomáhal s grafickou úpravou a následně začal připravovat titulní strany. „Za léta se jeho kreslířské umění propracovalo k dokonalosti. Kresby jsou také kronikou porevolučního dění v naší zemi. Byl nekorektní, ale zároveň nesmírně citlivý ilustrátor. Vysmíval se lidem u moci, ale prožíval osud lidí, kteří většinou žili na okraji. Těm se i snažil pomáhat,“ konstatoval Tabery.

Reklama

Doporučované