Hlavní obsah

Zemřela špionka Betty Lee Knorr, manželka generála Miloše Knorra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Soukromý archiv Betty Lee Knorr

Betty Knorr je na snímku vpravo. Vedle ní stojí její manžel Miloš.

Reklama

aktualizováno •

Betty Lee Knorr se v Česku nenarodila a česky nikdy ani mluvit neuměla. Svůj život ale přesto z velké části zasvětila disidentům, kteří ze země utekli před komunistickým režimem. Sama pracovala pro CIA.

Článek

V noci skonala Betty Lee Knorr, manželka generálmajora Miloše Knorra a podporovatelka české komunity v New Yorku.

„Zemřela v New Yorku včera v deset hodin večer,“ potvrdil historik Pavel Paleček.

Pavel Paleček se s Betty Knorr naposledy viděl deset dní před její smrtí. „Byla do posledních dní psychicky svěží. Mluvili jsme spolu o ruské invazi. Betty řekla, že je hrdá na českou podporu Ukrajiny,“ uvedl.

Rodilá Američanka se se svým budoucím manželem seznámila na koktejlové party v Nizozemsku, řekla v rozhovoru pro Českou televizi. Pracovala tehdy na americkém ministerstvu zahraničí. Ze začátku se jí moc nezamlouval. Už na první schůzce třiadvacetileté Betty totiž Miloš Knorr oznámil, že se jednou vezmou. „Tím si mě nezískal,“ uvedla později.

Československý válečný veterán a odbojář navíc Betty řekl, že pracuje v pojišťovnictví. Netušil, že si před schůzkou Betty vzal stranou její tehdejší nadřízený a varoval ji, že je Miloš Knorr špion.

Zdálo se, že se Milošova slova nenaplní. Po dvou schůzkách se vrátil do Spojených států a jejich cesty se rozešly. Ne nadlouho. Po dvou letech se setkali znovu a dali se dohromady. Když se brali, bylo Betty Lee dvacet sedm let, Miloši Knorrovi třiačtyřicet. Útržky z manželovy minulosti znala už před svatbou, podrobnosti se ale dozvídala až léta po ní.

Bojovník proti dvěma diktaturám

Miloš Knorr se narodil v roce 1918 ve Slezské Ostravě, dětství ovšem strávil v Ivančicích u Brna, do kterých se rodina krátce po jeho narození přestěhovala. Vyrostl za první republiky, plný idejí, pak však přišla válka. Zatklo ho gestapo a po propuštění z vazby emigroval z protektorátu. Na lyžích.

Za hranicemi se připojil k protinacistickému odboji. Při operaci Overlord jeho loď potopila německá mina právě ve chvíli, kdy se holil. „Zrcadlo, před kterým stál, se roztříštilo. Polovina lodě šla ke dnu, ale on neměl ani mokré nohy,“ líčila Betty Knorr. Jako jeden ze tří československých vojáků se tak připojil k vylodění v Normandii.

Po únorovém převratu mu hrozilo vězení, nebo dokonce smrt. A tak musel vlast opustit podruhé. Druhý útěk byl podle Betty Knorr podobně dobrodružný jako ten první. „Američané Miloše vezli v autě, kde byla i matka s dítětem. Na každém z pěti kontrolních stanovišť to dítě vždycky štípla a oni je pustili dál, protože Rusové neměli brečící děti rádi,“ vysvětlila.

Na Československo, zvlášť pak na rodné Ivančice, její manžel nikdy nezanevřel. Důsledně trval na české podobě svého křestního jména. „Poradili mu, ať si říká Mike. Ale on odvětil, že je Miloš,“ řekla jeho žena později.

Foto: soukromý archiv Betty Lee Knorr

Betty a Miloš Knorr při prvním setkání.

Ona sama se česky nikdy nenaučila, svůj život ale českému národu z velké části zasvětila. Spolu s manželem finančně podporovala uprchlíky z tehdejšího Československa a stejně jako on vypomáhala americké službě CIA jako špionka. V devadesátých letech s manželem několikrát navštívila Česko.

Když i zásluhou jejího manžela darovaly krajanské organizace Knorrově rodné vlasti Český národní dům na Manhattanu za symbolický dolar, pomáhala manželovi s jeho obnovou. Uspořádala v něm třeba několik bálů.

Přestože s manželem patřili ke smetánce a šlo o noblesní společenské akce, Betty z legrace nosívala tričko s nápisem: „Litujte mě, vzala jsem si Čecha“. „Měla ostrý, břitký smysl pro humor. Svého manžela ale ohromně milovala,“ vysvětluje Paleček.

Miloš Knorr zemřel 1. července 2008 v New Yorku. Urna s jeho popelem byla pohřbena po boku jeho rodičů na ivančickém hřbitově, a to přesně deset let po jeho smrti. Betty Lee Knorr se ze zdravotních důvodů pohřbu nemohla zúčastnit. Až do posledních chvil ale opatrovala manželovu památku.

„Byl to zřejmě otec, který poslal Milošovi do Ameriky fotoalba, stříbrné příbory nebo oblíbenou hračku z dětství. Stříbro bylo zabalené v ručnících. Kurýr balíček jen tak položil před dveře,“ řekla paní Knorr. Svého manžela přežila o patnáct let.

Aktualizace: Doplnili jsme další podrobnosti ze života manželů.

Reklama

Související témata:

Doporučované