Hlavní obsah

A pak se divme, že se tu dávají podmínky, zní kritika na vtipy o znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy

Reklama

Lidé pomáhající obětem domácího a sexualizovaného násilí kritizují předsedu Nejvyššího soudu za použití stereotypních vtipů o znásilnění v prezentaci pro justiční kandidáty. Petr Angyalossy se za ně už omluvil.

Článek

„Obžalovaný, chcete říct něco na svoji obhajobu? táže se soudce muže, který v noci v parku znásilnil kolemjdoucí. Kdybych u sebe měl baterku, tak by se to nestalo.“

I takový vtip byl součástí prezentace předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho týkající se základů profesní etiky.

Na nevhodné vtipkování na twitteru upozornil justiční kandidát Michal Staněk.

„Je to nevhodné,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Barbora Urbanová (STAN), která je rovněž členkou sněmovního podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí. Zároveň je spoluzakladatelkou organizace Pod Svícnem pomáhající obětem.

Angyalossyho vtipy odsoudili i právníci, kteří se domácím a sexualizovaným násilím profesně zabývají. „A pak se divme, že se tu za to dávají podmínky,“ okomentovala příspěvek autorka projektu Věřím ti, který se zabývá pomocí obětem domácího či sexualizovaného násilí.

„V Kanadě zavedli povinné vzdělávání soudců v reakci na soudce, který řekl oběti znásilnění, že kdyby dala nohy k sobě, tak se jí to nestalo. U nás předseda Nejvyššího soudu školí soudce v etice a na osvěžení vtipkuje o znásilnění… a slyším to mohutné ticho z celé justice,“ rýpla si advokátka a specialistka na trestní a rodinné právo Lucie Hrdá.

Seznam Zprávy požádaly o reakci i ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), ten však zatím neodpověděl.

Rád bych se omluvil

Angyalossy se za tuto část prezentace později přes tiskové oddělení soudu omluvil. „V prezentaci byly také citáty Sokrata, Marka Twaina, Margaret Thatcherové a dalších, a také několik vtipů, na základě kterých Petr Angyalossy ve své téměř šestihodinové přednášce přiblížil účastníkům semináře situace, se kterými se mohou potkat v praxi,“ uvedla mluvčí Gabriela Tomíčková.

Sám předseda soudu uvedl, že jeho úmyslem bylo na nevhodných příkladech ukázat situace, se kterými se soudci mohou setkat ve své praxi.

„Z vlastní praxe trestního soudce vím, že se při řešení závažných trestných činů soudci setkají i s absurdními tvrzeními, která jsem přiblížil na zmíněných stránkách prezentace a na nichž jsem poukázal na způsoby, jak by k tomu soudce měl přistupovat. Nicméně pokud se někdo cítil těmito vtipy dotčen, rád bych se mu omluvil. Jako trestní soudce, který se se závažnou trestnou činností setkává dnes a denně, v žádném případě jakýkoliv trestný čin nezlehčuji,“ uvedl k tomu v prohlášení zveřejněném na webu Nejvyššího soudu.

Reklama

Související témata:
Petr Angyalossy

Doporučované