Hlavní obsah

Aktivita klíšťat je mimořádná. Nebezpečí potrvá déle, může za to klima

Foto: Pixabay.com/Jerzy Górecki

Aktivita klíšťat vrcholí. Situace zůstane stejná i v následujících dnech.

Reklama

Období, kdy je třeba dávat si pozor na klíšťata, se bude podle odborníků prodlužovat. Na vině jsou klimatické změny.

Článek

Aktivita klíšťat je v tuto chvíli na vrcholu. Podle mapy indexu aktivity klíšťat, kterou vydává pravidelně Český hydrometeorologický ústav, je na většině míst v republice nejvyšší stupeň - tedy mimořádná aktivita.

O nebezpečí klíšťat se mluví spíše v letních měsících, ve skutečnosti je ale jejich aktivita o prázdninách paradoxně nižší. Nejaktivnější jsou klíšťata právě na jaře, druhý vrchol nastává na podzim. Klíšťata totiž mají ráda teplé a vlhké klima, v létě je na ně příliš sucho.

Přesto ale nebezpečí, že chytneme klíště, vnímáme primárně v létě. „Vstupuje sem ten lidský faktor,“ vysvětluje meteorolog Martin Možný. „Je to období dovolených, lidé chodí do přírody, k vodě a podobně,“ dodal.

Období, kdy je třeba dávat si pozor na klíšťata, se bude podle Možného prodlužovat. Můžou za to změny klimatu. „Otepluje se a zima ustupuje dříve a přichází čím dál tím později,“ vysvětlil. Sezóna klíšťat se proto podle meteorologa v budoucnu prodlouží oběma směry.

Vlivem změn klimatu navíc můžeme na klíšťata narazit i na místech, kde bychom je v minulosti nehledali. Jelikož se teploty stále zvyšují, můžeme je najít ve vysokých nadmořských výškách a horských oblastech.

Index aktivity klíštěte

Foto: Český hydrometeorologický ústav, Seznam Zprávy

Aktivita klíšťat pro 11. květen 2023

Stupně aktivity:

  • stupeň 1 = malé riziko (Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, a případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.)
  • stupeň 2 = mírné riziko (Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.)
  • stupeň 3 = středně velké riziko (Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat)
  • stupeň 4 = vysoké riziko (Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.)
  • stupeň 5 = mimořádné riziko (Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat)

Nejčastěji na klíšťata narazíme v listnatých a smíšených lesích či oblastech vodních ploch. Méně se naopak vyskytují v jehličnatých lesích či příliš slunných oblastech bez porostu.

„Klíště je parazit, hledá si svého hostitele,“ vysvětlil odborník. Nejefektivnější ochranou proti klíšťatům je podle něj opatrnost.

Nestačí se pouze nastříkat repelentem. Člověk musí mimo jiné zvolit i vhodné oblečení a obuv. Možný dále radí vyhýbat se oblastem, kde se mohou klíšťata vyskytovat, a důkladně si prohlédnout celé tělo po návratu domů.

„Je sice pravda, že na někteří lidé jsou na klíšťata náchylnější, ale stejně je hlavní prevence,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované