Hlavní obsah

Až 90 tisíc rodin má nárok na přídavek na dítě, upozornil Jurečka

Foto: Shutterstock.com

Ministersrvo práce bude rodiče informovat o přídavku na dítě. (Ilustrační snímek)

Reklama

O možnosti čerpat od státu pravidelně 600 až téměř 1400 korun měsíčně formou přídavku na dítě bude Ministerstvo práce informovat rodiny e-mailem nebo SMS zprávou.

Článek

Z dat od rodičů, kteří si požádali o jednorázových pět tisíc korun na dítě, vyplynulo, že zhruba každý desátý má nárok i na pravidelnou finanční pomoc od státu: jde o přídavek na dítě.

Měsíčně je možné takto od státu pobírat od 630 korun na dítě do šesti let až po 1380 korun na dítě ve věku od 15 do 18 let, pokud se splní ještě dodatečné podmínky.

„Zjistili jsme, že je tady skupina 90 tisíc rodičů, kteří by měli mít nárok na přídavek na dítě,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je vysoká pravděpodobnost, že by peníze mohli pobírat. Podotkl ovšem, že jednorázový příspěvek vycházel z dat za loňský rok, kdežto u pravidelného přídavku je potřeba dokládat aktuální situaci rodiny.

„Rodiny oslovíme formou e-mailu nebo SMS zprávy. Je to klientský přístup, který jsme slibovali, že jako stát budeme chtít zavádět,“ doplnil ministr práce, jak budou rodiče na možnost zažádat o přídavek na dítě upozorňovaní. Podle ministra je v zájmu dětí, aby peníze čerpali. O dávku mohou zažádat i on-line prostřednictvím portálu MPSV.cz.

O přídavek na dítě má ze zákona nárok rodina, jejíž čistý příjem je nižší než 3,4násobek životního minima. Pro rok 2022 jde tedy o čistý příjem rodiny, který je nižší než 15 708 korun.

Samotná výška příspěvku se mění s věkem dítěte i podle toho, jestli nemá rodina nárok na přídavek ve „zvýšené výměře“. Ten náleží rodinám, které už pobírají například jiné dávky.

Pozor na podvodné SMS

Ministr Jurečka zároveň varoval, aby si lidé dávali pozor na falešné SMS zprávy, kterým jeho resort čelí. A upozornil, aby si je lidé nespletli se zprávami, které bude oficiálně rozesílat rezort.

„Oficiální forma oslovení bude upozorňovat přímo na přídavky na dítě a bude odkazovat na jediný web ministerstva, kterým je www.mpsv.cz,“ uvedl ministr.

Podvodníci takto v minulosti například rozesílali zprávy, které odkazovaly na falešné stránky s žádostmi o příspěvek na bydlení. Jejich cílem je získat přihlašovací údaje do bankovních účtů, protože k žádostem od státu se lze nově přihlásit právě prostřednictvím přihlášení do banky.

„Zadané přihlašovací údaje následně útočníci aktivně využijí k přihlášení do legitimního bankovnictví, čímž dojde k zaslání výzvy pro dvoufázové ověření, kterou v tu chvíli oběť potvrdí,“ popisoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, jak uživatelé na podvod doplatí.

O jednorázový příspěvek na dítě zažádalo podle ministra práce 844 tisíc rodičů. V září pobíralo pravidelný přídavek na dítě 184 tisíc rodin a to na 240 tisíc dětí.

Reklama

Doporučované