Hlavní obsah

Až se dám dohromady, budu dál pomáhat, říká dobrovolník zraněný na Ukrajině

Foto: Team 4 Ukraine, Seznam Zprávy

Převoz do záporožské nemocnice.

Reklama

Vojáci převezli do Česka tři humanitární pracovníky zraněné při nehodě na Ukrajině. Léčí se v Ústřední vojenské nemocnici. „Možná nás čekají další operace,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda spolku Team 4 Ukraine Jan Heřmánek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle Ministerstva obrany jsou všichni tři dobrovolníci z Team 4 Ukraine mimo ohrožení života. „Ke zdravotnímu stavu nemáme oprávnění se vyjadřovat, dotyční jsou mimo ohrožení života,“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany David Polák.

Armáda je přivezla vojenským letounem Casa z polského Řezna.

Seznam Zprávy hovořily s jedním ze zraněných, s místopředsedou spolku Team 4 Ukraine Janem „Sullym“ Heřmánkem. „Teď jsem v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a léčím se tu hlavně se zraněnou nohou,“ sdělil po telefonu z nemocničního pokoje.

Kde jste a jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Mám zlomené a vyhozené koleno, které mi v záporožské nemocnici museli operovat. Uvidím, jestli mě bude čekat ještě nějaká další operace u nás. Plus jsem trochu posekaný od auta, ale to jsou jen drobnosti. V záporožské nemocnici jsem jsem navíc chytl chřipku, takže jsem rozbitý po více stránkách.

Co se vlastně odehrálo?

Tradičně jsme vezli pomoc ukrajinským vojákům. Zdravotnický materiál, batohy, drony a  další věci a měli jsme autonehodu. Bylo to minulý pátek kolem osmé hodiny večer, řídil jsem, byl tam takový kopeček a řidič v protisměru v poměrně velké rychlosti zničehonic najel do našeho pruhu a čelně se s námi srazil. Odneslo to především levé čelo auta, kde jsem seděl.

Co se odehrálo pak?

Auto bylo zmuchlané a jak se na mě všechny ty plechy a dveře navalily, tak jsem tam zůstal zaklíněný. Naštěstí nám pomohli ukrajinští vojáci a odvezli nás na jejich nejbližší ambulantní bod pro vojenské jednotky. A odsud nás převezli do civilní nemocnice v Záporoží, kde jsme absolvovali nějaké operace.

Kolik vás v autě bylo?

Já a další dva kluci.

Jak oni dopadli?

Mají také nějaké zlomeniny a u nich je to různě vážné. Několik hodin byli operováni, jeden dokonce šest hodin v kuse. Nechtěl bych ale hovořit za ně a zabíhat do detailů. Také očekávají, jestli budou muset podstoupit ještě nějaké operace v Čechách.

Ukrajinští vojáci vás tedy dopravili do nemocnice v Záporoží, tam jste byli operováni a co se dělo dál?

Zařizovali jsem repatriaci domů. Hodně nám s tím pomohla česká ambasáda na Ukrajině a Ministerstvo obrany, kteří nám zprostředkovali kontakt s ukrajinským červeným křížem. Ti nám sehnali sanitky a odvezl nás ze Záporoží do Kyjeva a potom z Kyjeva do Řešova v Polsku. Tuto přepravu si budeme sami hradit, na tom se stát nikterak nepodílel, ale přesto jsme úředníkům vděční, že nám to pomohli všechno zorganizovat.

Foto: Tym 4 Ukraine, Seznam Zprávy

Pomoc, kterou Team 4 Ukraine doručil 503. samostatnému praporu námořní pěchoty.

Z Polska jste ale pak už letěli do Prahy armádním letounem Casa…

To letadlo tam nepřiletělo pro nás. Bylo tam s nějakou delegací. My jsme díky Ministerstvu obrany a paní ministryni měli možnost se s nimi vrátit domů.

Bude mít tato dopravní nehoda vliv na vaši další pomoc Ukrajině?

Rozhodně ne. Až se dám dohromady, tak budu dál pokračovat v pomoci a určitě zas na Ukrajinu vyrazím.

Reklama

Související témata:

Doporučované