Hlavní obsah

Babiš očekává nepříznivý verdikt. Už mu napsali, že nelze rozhodnout jinak

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

S bývalým premiérem Andrejem Babišem se soudí Jana Filipová.

Reklama

Krajský soud v Praze bude nejspíš znovu řešit spor kvůli Babišovu výroku, že lidé, kteří proti němu a jeho vládě protestovali, byli zaplaceni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Advokát Andreje Babiše se dozvěděl, že bývalému premiérovi a předsedovi hnutí ANO bude soudem nařízeno omluvit se za slova vznesená na adresu jeho kritiků.

Babiš na adresu účastníků demonstrací pořádaných proti němu a jeho vládě téměř před čtyřmi lety řekl, že jsou za protesty zaplaceni. Za tuto větu zažalovala předsedu ANO jedna z účastnic demonstrací Jana Filipová a té se letos zastal Nejvyšší soud – rozhodl, že Babiš svým výrokem zasáhl do osobnostních práv žalobkyně.

Spor Babiše s Filipovou se tak vrátil zpět k odvolacímu Krajskému soudu v Praze a soudkyně Hana Lojkásková v usnesení přiznala, že po rozhodnutí Nejvyššího soudu nemá jinou možnost než potvrdit verdikt soudu prvního stupně. Podle něho se má Babiš za svůj výrok Filipové omluvit.

„Soud vyzývá žalobkyni a žalovaného, aby se ve lhůtě sedmi dnů od doručení tohoto usnesení vyjádřili, zda za situace, kdy Nejvyšší soud ČR v rozsudku zavázal odvolací soud takovým způsobem, že nemá jinou možnost než rozsudek soudu I. stupně potvrdit, souhlasí s tím, aby o tomto odvolání bylo odvolacím soudem rozhodnuto bez nařízení jednání,“ uvádí se ve zmíněném dokumentu, s nímž jsou Seznam Zprávy obeznámeny.

„Takové usnesení soudu nám skutečně přišlo,“ potvrdil Seznam Zprávám Babišův advokát Jiří Urbánek s tím, že s tím nesouhlasí. Trváme na tom, že by měla být žaloba zamítnuta,“ řekl advokát Urbánek.

Pokud odvolací soud skutečně potvrdí, že se Babiš má Filipové omluvit, bude se bývalý premiér opět bránit. Jeho advokát Urbánek už ve vyjádření pro pražský krajský soud avizoval, že se obrátí na Nejvyšší, případně Ústavní soud.

„Žalovanému tak nezbude nic jiného, než na uvedené nesprávné posouzení věci dovolacím soudem poukázat v dovolání, případně i v následně podané ústavní stížnosti,“ uvedl advokát Urbánek.

To byla demonstrace proti Babišovi a proti hnutí ANO, jsou to stále stejní demonstranti, to jsou lidé, kteří jsou zaplacení při demonstraci před Sněmovnou, když na mě házeli lahve, tak byl důkaz, že si šli pro peníze, (…) byl záznam na Novinkách, kdy jedna dáma říká klukovi „málo řveš, příště musíš řvát víc!“, tak to je jasné, že to bylo organizované, já vám říkám, že jsou to političtí odpůrci na objednávku.
Andrej Babiš v TV Barrandov

Spor mezi Andrejem Babišem a Janou Filipovou už řešilo několik soudních instancí. Soud první instance rozhodl, že se Babiš má omluvit, odvolací soud žalobu zamítl. Během jednání se však ukázalo, že Babiš měl informace o placení demonstrantů jen z doslechu. Sám uvedl, že vycházel jenom z výroku poslance ANO Pavla Růžičky, zaslechl po jedné z demonstrací skupinu lidí, že byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Nijak si to neověřil, a přece na adresu kritiků zmíněný výrok veřejně pronesl. Nejvyšší soud ho za to zkritizoval. „Nemá-li ústavní činitel svá tvrzení faktů důkladně prověřena co do pravdivosti, není oprávněn je zveřejnit,“ uvedl soudce Petr Vojtek.

Babišův advokát nyní říká, že Nejvyšší soud zasáhl do práv bývalého premiéra. „Bylo zásadním způsobem zasaženo do práva žalovaného na spravedlivý proces,“ napsal Urbánek do vyjádření pro pražský krajský soud.

Expremiérovi se například nelíbí, že podle Nejvyššího soudu se výroky Babiše týkají všech demonstrantů. Advokát Urbánek tvrdí, že slova o zaplacených demonstrantech mířila jen na část lidí, kteří proti bývalému premiérovi protestovali asi rok a půl.

Soud nařídil jednání

Krajský soud v Praze zatím nařídil jednání na 13. července, kdy by mohl vynést rozsudek. Obhájce Jany Filipové však požádal, aby bylo jednání odročeno.

„Paní Filipová se chtěla jednání účastnit, ale 13. července je na dovolené,“ zdůvodnil advokát Aleš Rozehnal. Zda k tomu dojde a bude se případ řešit jindy, krajský soud podle mluvčí Hany Černé ještě nerozhodl.

Reklama

Doporučované