Hlavní obsah

Bulovka k nehodě výtahu: Nespadl, ale kvůli přetížení sjel dolů

Foto: Hasiči Praha

Výtah v Nemocnici Na Bulovce, do něhož nastoupilo 13 lidí, ačkoliv kapacita je menší.

Reklama

Výtah ve Fakultní nemocnici Bulovka, v němž se v neděli zranila žena, se podle předběžných zjištění neutrhl. Nemocnice o tom informovala na sociálních sítích.

Článek

Hasiči zasahovali v nemocnici v neděli navečer. „V době pádu bylo ve výtahu celkem 13 osob, a to i přes maximální kapacitu šest osob,“ uvedli.

Nemocnice v pondělí informovala, že „podle předběžných zjištění nedošlo k utržení, pádu ani zřícení výtahu“.

„V důsledku přetížení došlo k překonání trakce nosných lan na trakčním kole, čímž kabina výtahu sjela z 2. patra rychlostí přibližně 0,5 m/s. Kabina dosedla na nárazníky klece, kde se zastavila,“ stojí v prohlášení na twitteru.

„Výtah byl opatřen upozorněním na maximální nosnost a počet osob, což bylo zdokumentováno Policií ČR. Budova, ve které se nešťastná událost odehrála, je majetkem Magistrátu hl. m. Prahy. Fakultní nemocnice Bulovka je v této budově v dlouhodobém nájmu.“

Při nehodě se zranila zhruba 70letá žena - zlomila si nohu. Lékaři ji v pondělí propustili do domácího léčení. Jak napsala ČTK, po preventivní kontrole je doma i dalších 12 lidí, kteří ve výtahu také jeli.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) už v neděli uvedl, že podle jeho informací byl výtah po kontrole a v dobrém stavu. „Zřítil se nejspíš opravdu kvůli přetížení - jel v něm dvojnásobek lidí.“

Policisté případ prověřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Chtějí vyslechnout ty, kteří výtahem jeli.

Reklama

Doporučované