Hlavní obsah

Byl v časovém presu, vysvětlila policie, proč nestíhá Prymulu za polní špitál

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Policie napsala, proč nemůže obvinit Romana Prymulu kvůli případu polní nemocnice v Letňanech.

Reklama

Vyšetřování, za jakých okolností byly na podzim 2020 pronajaty prostory pro záložní nemocnici pro covidové pacienty, bylo podruhé ukončeno. Exministra Romana Prymulu podle policie není možné za jeho rozhodnutí „kriminalizovat“.

Článek

Pražský policista Tomáš Hádek po zhruba jednom měsíci sepsal nové rozhodnutí v kauze polní nemocnice v Letňanech, kterou se rozhodla vláda tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) zřídit na podzim 2020 kvůli tomu, že v Česku prudce rostl počet nemocných s covidem-19.

Jde o případ, v němž tento vyšetřovatel podezříval bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu z dvou trestných činů. Do prvního úředního záznamu napsal, že právě kvůli Prymulovi stát zaplatil za nájem prostor firmě podnikatele Pavla Sehnala přes dvacet milionů korun, i když pro zřízení nemocnice existovala i nabídka společnosti PPF, která by poskytla prostory pro polní nemocnici zadarmo.

Jenže obviněn exministr nebyl, protože do případu poté zasáhl obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. Právě na jeho pokyn musel policista Hádek letos na konci ledna případ odložit.

A teď na konci února rozhodl stejně, o čemž jako první informovala Česká televize. Případ tedy opět odložil. Původní usnesení musel upravit, protože se v něm podle žalobců dopustil vlastních úvah, které neměly oporu v zajištěných důkazech.

„Věc týkající se polní nemocnice v Letňanech byla policejním orgánem znovu odložena, protože se ve věci nejedná o podezření z trestného činu,“ potvrdil Svoboda. A doplnil, že tentokrát rozhodnutí policisty zrušeno nebylo.

Nové usnesení, které policista nyní vypracoval, se podle informací Seznam Zpráv liší pouze v jeho závěrečné části. V ní jsou shrnuty závěry a odůvodnění celé kauzy.

V prvním rozhodnutí vyšetřovatel napsal, že o umístění polní nemocnice do Letňan bylo rozhodnuto dopředu. Existovala podle něj mezi Prymulou a Sehnalem dohoda, že pokud se bude stavět, tak právě v Letňanech. A právě bývalý ministr tak – alespoň podle prvotního policejního rozhodnutí – způsobil státu škodu přes 20,5 milionu korun.

Tentokrát policisté mimo jiné uvedli, že jednání Prymuly není možné kriminalizovat. Prymula jak při výslechu na policii, tak i na konci ledna Seznam Zprávám řekl, že mu bylo sděleno, že prostory O2 areny nejsou pro vybudování polní nemocnice dostatečné.

„Není jasné, od koho, kdy a jak se měl tuto mylnou informaci dozvědět, a ani on sám toto neví,“ uvedl policista Hádek. Podle něho tak nelze Prymulovi spolehlivě prokázat, že by se dopustil trestného činu.

„Vzhledem k dané vypjaté pandemické situaci a časovému presu, v jakém se při daném rozhodování nacházel, by kriminalizovat jeho jednání bylo v rozporu s účelem trestního řízení,“ doplnil vyšetřovatel v dosud nepublikovaném odůvodnění.

+21

O zřízení polní nemocnice v Letňanech psala média 15. října 2020 od ranních hodin. Ve stejný den v 9:34 hodin přitom přišel Prymulovi také mail od Roberta Schaffera, ředitele společnosti Bestsport ze skupiny PPF.

Uvedl v něm mimo jiné, že po dohodě s členem představenstva PPF Vladimírem Mlynářem nabízí státu prostory v O2 areně a také v O2 universum. Schaffer ještě doplnil, že by měli k dispozici v O2 areně 5400 metrů čtverečních, v O2 universum asi 6000 metrů čtverečních a další tisíce metrů chodeb, šaten a dalších místností. K dispozici by měli také velkokapacitní moderní kuchyně.

A ve stejný den večer si pak zástupci Agentury vojenského zdravotnictví společně s pracovnicí Prymulova kabinetu šli tyto prostory prohlédnout. Uvedli pak, že prostor PPF je stejně jako areál v Letňanech vhodný a nemocnice by se do obou vešla klidně několikrát.

Ve druhém usnesení o odložení případu je pak také nově zmíněno, že Schaffer při výslechu uvedl, že vnímal jako možný problém, že prostory v O2 areně jsou rozloženy do několika podlaží a je nutné mezi nimi využívat výtahy. A také ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník policistům popsal, že prostory v Letňanech byly vhodnější.

Kauza je tak nejspíše definitivně u konce. Ministerstvo zdravotnictví, které podle žalobců náklady za provoz polní nemocnice platilo, už dříve řeklo, že stížnost proti usnesení podávat nebude.

Provoz záložní nemocnice byl ukončen loni v únoru. Celkové náklady na její provoz se vyšplhaly ke sto milionům korun, aniž by přijala jediného pacienta.

Reklama

Doporučované