Hlavní obsah

Bývalý ústavní soudce: Vypnout dezinformace. Teď je to ve veřejném zájmu

Foto: Archiv Stanislava Balíka

Stanislav Balík byl v letech 2004 až 2014 ústavním soudcem, dnes působí jako advokát a pedagog.

Reklama

Putinův útok na Ukrajinu mění situaci. Bránit se lžím je v této době ve veřejném zájmu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Stanislav Balík.

Článek

Pokud vypukne boj na Ukrajině, čeká nás dezinformační kampaň, jakou jsme nezažili, předpověděl ve středu analytik Dominik Presl v rozhovoru pro server iRozhlas.

Válka začala jen několik hodin poté a mezi českými politiky se začaly ozývat hlasy, jestli není možné omezit nebo rovnou zavřít nejznámější dezinformační weby, pokud budou o ruském útoku na Ukrajinu šířit lži.

Například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) ve středu na Twitteru napsal, že v tomhle směru „není na co čekat“.

Bývalý ústavní soudce Stanislav Balík si myslí, že „vypnutí“ webů šířících dezinformace by mohlo před soudem obstát. „Otázka by zněla, jestli je víc svoboda slova, nebo veřejný zájem, aby se nešířily nepravdivé informace, u nichž není jasné, zda je sem někdo úmyslně infiltruje,“ říká Balík.

Smí vůbec stát dezinformační weby vypnout? Má k tomu legální prostředky?

To je složitá otázka. Na jednu stranu máme svobodu slova. Ale ta není bezbřehá. Jestliže se někdo dopouští šíření poplašné zprávy, podněcuje k trestnému činu nebo podporuje válečné zločiny, to už podle mě za hranicí svobody slova je. Nemáme ale jasnou právní úpravu, která by řekla, za jakých podmínek je možné takový krok udělat.

Vy zmiňujete vyhrocené vyznění informací – třeba podněcování k válce. Ale články na dezinformačních webech bývají většinou napsané jemněji.

Ano, ta míra, kdy už zasáhnout, by byla na posouzení. Takový krok by musel podléhat testu proporcionality.

Tím myslíte posouzení, co je v konkrétním případě důležitější? Jestli svoboda slova, nebo veřejný zájem ochránit společnost před zhoubným vlivem dezinformací?

Ano. Otázka by zněla, jestli je víc svoboda slova, nebo veřejný zájem, aby se nešířily nepravdivé informace, u nichž není jasné, zda je sem někdo úmyslně infiltruje. Z tohoto hlediska si myslím, že ve veřejném zájmu je – za takovéto vyhrocené situace – dezinformační weby vypnout. V tomhle směru bychom asi neměli být tak liberální. Jestli by za téhle situace někdo veřejně ospravedlňoval zcela evidentní agresi a šířil lživé zprávy, je podle mě veřejný zájem toto omezit. A v testu proporcionality by to mělo obstát, protože jak jsem říkal: svoboda slova není bezbřehá.

Říkal jste, že taková situace, jakou máme nyní, tady ještě nenastala. Takže ani nevíme, kdo by měl mít na straně státu prst na tom tlačítku? Nějaký úřad? Nebo policie?

To nevím. Ale muselo by se jednat o opatření výkonné moci a určitě by muselo podléhat návrhům, které by ústily k Ústavnímu soudu. A ten byl tu věc posuzoval z hlediska svobody slova a veřejného zájmu. Nejsme ve válečném stavu, ale je jasné, že je nebezpečné, když se v této době budou šířit evidentní lži.

Takže otázka, jestli zakázat dezinformační weby, je z pohledu veřejného zájmu jiná v klidných dobách a jiná, když jsou Putinovy tanky tisíc kilometrů od nás?

Přesně tak. Toto by mohla být preventivní obrana.

Reklama

Doporučované