Hlavní obsah

Česká televize dočasně stahuje Marka Wollnera z moderování Reportérů ČT

Foto: Česká televize

Marek Wollner je šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize.

Reklama

aktualizováno •

Česká televize dostala na začátku prosince od jedné ze zaměstnankyň divize zpravodajství podnět na možné nevhodné chování Marka Wollnera. Novinář nařčení odmítá.

Článek

Na podnět reaguje veřejnoprávní televize dočasným stažením Wollnera z obrazovek, dokud se věc nevyřeší. Wollner je šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize, moderuje pořad Reportéři ČT.

„V souladu s nastavenými pravidly jej (podnět) začala bez odkladu prověřovat, ustavila tedy komisi složenou z odborníků na právo, HR a řešení stížností, která svoji závěrečnou zprávu dokončila k 22. 12.,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí České televize Karolína Blinková. Jaké závěry ze zprávy vyplývají, však neuvedla.

Informovala ale, že do ukončení šetření nebude Wollner prestižní pořad Reportéři ČT moderovat.

„Nehledě na šetření ČT rozšířila působnost ombudsmana ČT k datu 1. 1. 2023 i na otázky chování na pracovišti. Česká televize se rozhodla, že do ukončení šetření Marek Wollner nebude moderovat pořad Reportéři ČT,“ dodala mluvčí Blinková.

Redakce Seznam Zpráv tento týden s Markem Wollnerem o vyšetřování jeho chování hovořila. Novinář veškerá nařčení odmítl, označil je za nesmyslná, ale se závěrečnou zprávou komise ČT nebyl seznámen. Redakce jej nyní znovu požádala o aktuální komentář.

„Drtivá většina mých podřízených za mnou stojí, jak už vyjádřila v petici. Jde o diskreditační snahu mých bývalých kolegů, která se hodí politikům dlouhodobě usilujícím o mou profesní likvidaci. Že do doby vyřešení případu nebudu na obraze, považuji za správné rozhodnutí,“ reagoval pro Seznam Zprávy.

Marek Wollner se stal redaktorem prestižního pořadu Reportéři ČT v roce 2004, postupně i jeho moderátorem a dramaturgem.

Nevhodné chování, nebo nadsázka?

Podle informací Seznam Zpráv vycházel podnět nejmenované zaměstnankyně mimo jiné z tvrzení Markéty Dobiášové, dřívější zaměstnankyně České televize. Dobiášová několik let pracovala jako reportérka pořadu Reportéři ČT, v roce 2020 odešla z České televize do CNN Prima News a následně vystřídala ještě další média včetně Seznam Zpráv.

Nejprve loni v červenci Wollnera na svém webu obvinila, že zastavil její reportáž týkající se developerského projektu v Praze-Lysolajích a tehdejšího starosty Petra Hlubučka, nyní obviněného v kauze Dozimetr. Wollner oponoval, že Dobiášová nebyla schopná během několika měsíců reportáž dokončit a nakonec sama odešla z České televize.

Následně Dobiášová v půli listopadu Wollnera obvinila z bossingu, šikany a nevhodného chování, kdy po ní údajně v práci chtěl, aby na něj zamňoukala. Wollnera se naopak zastal režisér Ivan Bareš, který u této scény byl. Podle něj šlo o nadsázku a pokus uvolnit napětí při vyčerpávající práci na dokončení jednoho z dílů pořadu Reportéři ČT.

Marek Wollner

  • Šéfredaktor reportážní publicistiky České televize.
  • V České televizi pracuje od roku 1999.
  • V roce 2004 se stal redaktorem Reportérů ČT a o rok později i jejich moderátorem a dramaturgem. Reportéři ČT za tu dobu získali řadu odborných ocenění.
  • Před nástupem do televize Wollner pracoval jako redaktor v Lidových novinách a Respektu a spoluzakládal časopis Týden.
  • Je také autorem románů Ukradené knihy (1997) a Babiččin Majnkampf a já (2008) a rovněž básnické sbírky Pamatuju (2007).
  • Vystudoval Fakultu sociálních věd UK, obor žurnalistika (1992).

Zdroj: Česká televize

Reklama

Související témata:

Doporučované