Hlavní obsah

Česko má za sebou další mrazivou noc, místy bylo pod minus deset stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Mrazivé ráno na šumavské Kvildě (ilustrační foto).

Reklama

Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia. V Jizerských horách teploty v noci spadly až na minus 14,1 stupně Celsia, na Luční boudě v Krkonoších na minus 13,2 stupně Celsia.

Článek

Dnešní noc byla na většině míst v Česku opět mrazivá. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia. Rolava patří mezi nejchladnější místa v Česku už druhým dnem. V noci na pondělí tam bylo kolem minus 12 stupňů Celsia.

K tradičně velmi studeným místům se řadí i stanice na Jizerce-rašeliništi v Jizerských horách. V noci na dnešek tam teploty spadly až na minus 14,1 stupně Celsia. Přímo v osadě Jizerka naměřili minus 13,3 stupně Celsia.

Na Luční boudě v Krkonoších dnes v noci teplota klesla na minus 13,2 stupně Celsia. Silně mrzlo také v Bílém Potoce na Liberecku, kde rtuť teploměru klesla na minus 11,6 stupně Celsia. Shodně minus 10,3 stupně Celsia meteorologové naměřili na stanicích Bedřichov-Nová louka v Jizerských horách a na Labské boudě v Krkonoších. Údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku.

Na kolika stanicích v Česku byl překonán rekord pro dnešní den, zatím nelze podle meteorologů s jistotou určit. V Libereckém kraji byla teplotní minima pro 23. duben překonána podle Pavla Jůzy z ústecké pobočky ČHMÚ na šesti z 11 stanic. Do rekordního měsíčního zápisu ale měla dnešní noc poměrně daleko. Před čtyřmi lety, 1. dubna, klesla v noci na Jizerce teplota pod minus 22 stupňů Celsia.

Česko v posledních dnech zažilo už několik mrazivých nocí a chladné počasí by mělo podle předpovědi vydržet až do pátku. „V noci na středu bude riziko mrazů přetrvávat na Karlovarsku, na ostatním území zůstanou v důsledku velké oblačnosti teploty většinou nad nulou,“ uvedli v pondělí meteorologové. Na většinu území se mrazy vrátí pravděpodobně v noci na čtvrtek, případně i na pátek.

Reklama

Doporučované