Hlavní obsah

Česko vyhostilo Ukrajince, který roky šířil proruskou propagandu

Foto: Úřad vlády, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

„Je důvodné nebezpečí, že by účastník řízení mohl ohrozit bezpečnost státu,“ citoval Deník N z rozhodnutí Ministerstva vnitra.

Článek

Vláda Petra Fialy (ODS) vyhostila ukrajinského občana Alexandra Barabanova, informuje Deník N s tím, že muž v posledních deseti letech šířil v Česku prokremelskou a protiukrajinskou propagandu.

Barabanov, hlásící se k ruské národnosti, patřil po anexi Krymu v roce 2014 k nejvýraznějším veřejným osobnostem, které se v médiích vyjadřovaly k Ukrajině z ruského pohledu, zmiňuje deník. Tvrdil například, že Rusy na Ukrajině pronásledují fašisté.

Nyní mu Česko zrušilo povolení k trvalému pobytu. „Je důvodné nebezpečí, že by účastník řízení mohl ohrozit bezpečnost státu,“ citoval server z rozhodnutí Ministerstva vnitra. Rozhodnutí se podle něj opíralo o informace českých zpravodajských služeb.

Kyjevský rodák vyhoštění potvrdil. „Já mám ukrajinský pas. Takže kam mě vyhostí? Nevím. Mimo prostor EU. Pokud by mě vyhostili na Ukrajinu, obávám se, že budu na hranici zatčen a odveden násilně na frontu. A to nechci,“ řekl Deníku N.

Server připomíná, že Barabanov přijel s rodiči do Česka před více než 20 lety dokončit studium medicíny a podnikat. Byl předsedou ruskojazyčného spolku Artěk. Na stejnojmenný časopis - podle serveru plný ruské propagandy - dostával až do roku 2015 od ministerstva kultury 360 tisíc ročně.

Reklama

Doporučované