Hlavní obsah

Česku hrozí pokuta stovky milionů korun od Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Sněmovna by měla co nejdříve rozhodnout o insolvenční novele, jinak hrozí pokuta od EU.

Reklama

Česká republika je pod tlakem, aby co nejdříve rozhodla o přijetí novely upravující pravidla pro oddlužení. Jinak se rýsuje hrozba placení pokuty EU.

Článek

Jde o zapracování evropské směrnice z roku 2019. Původně se přitom měla právní úprava propsat do české legislativy do roku 2021, Česko ale zažádalo o roční odklad. Další už ovšem není možný.

Termín schválení do 17. července 2022 je tak aktuálně přetažený o 21 měsíců. Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti) Seznam Zprávám potvrdil, že unijní orgány už poslaly takzvané „formální upozornění“. Jde o první fázi řízení směřující k postihu.

„Následuje odůvodněné stanovisko a teprve poté může Evropská komise podat na Českou republiku žalobu. V případě, že by byla podána, tak by podle předběžných odhadů hrozila ČR pokuta ve výši zhruba 115 milionů korun,“ popisuje možné sankce ministr Šalomoun.

„Každopádně není na co čekat a měli bychom co nejrychleji legislativní proces dokončit,“ dodává ministr.

Úprava zákonných pravidel pro oddlužení je v Poslanecké sněmovně od loňského léta. Aktuálně v polovině dubna prošla druhým čtením. Třetí čtení by mohlo proběhnout začátkem května.

Politici se nemůžou shodnout zejména na tom, jestli se mají dlužníci rozdělovat na podnikatele a spotřebitele, přičemž podnikatelům by bylo umožněno oddlužit se za tři roky a u spotřebitelů by mohlo být oddlužovací období až pětileté.

Původní návrh Ministerstva spravedlnosti počítá s rovným přístupem tří let oddlužení pro podnikatele i spotřebitele. Opoziční poslanci hnutí ANO ovšem přichází z pozměňovacím návrhem, který se striktněji drží evropské směrnice a tříleté oddlužení zavádí pouze pro podnikatele.

Reklama

Doporučované