Hlavní obsah

Fiala: Poslední rok nebyl jednoduchý, snadné nebudou ani nadcházející měsíce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Vláda pracuje na tom, aby dopady krizí byly na Čechy co nejmenší. To na sociálních sítích napsal premiér Petr Fiala (ODS) při příležitosti prvního roku svého vládnutí.

Článek

„Naše země se v důsledku ruské agresivní války na Ukrajině potýká s řadou obrovských výzev, které jsme si ještě nedávno nedokázali představit,“ vzkázal Fiala občanům na facebooku.

Ve svém bilancování zmínil poslední velkou vlnu covidové nákazy, kterou se podle něj podařilo zvládnout výborně, a to díky spolupráci a zodpovědnosti lidí.

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině poukázal fakt, že Česko přijalo od konce února přes 460 tisíc válečných uprchlíků a úspěšně je začlenilo do společnosti. „Více než sto tisíc z nich si už našlo zaměstnání,“ upozornil.

S válkou na Ukrajině souvisí i rostoucí ceny energií, vláda ale podle premiéra pracuje na tom, aby lidé i firmy neplatili násobky dosavadních cen. „Zareagovali jsme rychle a zajistili jsme dostatek plynu na tuto zimu – rekordně jsme naplnili zásobníky a zakoupili jsme potřebnou kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku,“ uvedl.

Připomněl zastropování cen energií pro firmy či poskytovatele veřejných služeb. „V Evropě jsme vyjednali změny unijních pravidel, díky kterým jsme – opět jako jedni z prvních – mohli zastropovat ceny energií i pro všechny firmy,“ dodal. Kritici ovšem už v minulosti poukázali na to, že vláda podle nich zareagovala pozdě.

Fiala neopomenul ani končící české předsednictví v Evropské unii. „Pro Českou republiku je to skvělá příležitost, abychom byli v Evropě vidět a slyšet,“ je přesvědčen. „Dokázali jsme vyjednat mnoho věcí, které analytici označovali jako nemožné.“

Působení Pirátů ve vládě hodnotí příznivě jejich předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Jako příklady toho, co se jeho straně podařilo prosadit, uvedl v tiskové zprávě zjednodušení příspěvku na bydlení, bonus na energie, snadnější výstavbu solárních zdrojů nebo například novelizaci autorského zákona.

„Velice si vážím toho, že se naše vláda i občané jasně postavili na stranu Ukrajiny a poskytli jsme jí politickou, vojenskou, bezpečnostní i humanitární podporu. Jsem také hrdý na pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského, který v krizi výborně obstál a naplnil bezezbytku svůj slib návratu k havlovské politice a ochraně lidských práv,“ napsal Bartoš.

Kritika plošné pomoci

Jak připomněla ČTK, vládě Petra Fialy se letos podařilo například prosadit již dva své státní rozpočty, a to na letošní a příští rok. Když prezident Miloš Zeman vetoval navýšení letošního rozpočtového schodku, dokázala ho vládní koalice přehlasovat.

Koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů však ve Sněmovně často čelí kritice opozičních hnutí ANO a SPD, která jí vyčítají například to, že se málo snaží o úspory v rozpočtu a že příliš zadlužuje zemi.

To, že Fialova vláda čelila nečekaně složitým okolnostem, uvedl i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj se však z ekonomického hlediska nedají srovnávat s okolnostmi z covidového roku 2020. „Tehdy se ekonomika hluboce propadla, nejvíce v historii ČR, zatímco letos poroste. Proto i přes složité okolnosti kabinet měl a mohl naplňovat více slibů ze svého programového prohlášení,“ řekl.

Kabinet podle něj zabodoval organizací již zmíněného předsednictví v EU, na druhé straně místo adresné pomoci potřebným uskutečňoval nákladnou plošnou pomoc.

Vládní dilema

Kabinet premiéra Petra Fialy se kvůli krizi chystá přepsat své programové prohlášení. Největší boj se čeká o zvýšení daní – zatímco pro ODS jde o zásadní princip, jiné strany připouštějí, že nastala mimořádná situace.

Reklama

Doporučované