Hlavní obsah

Vlevo dole: Rok vlády. Ta „na ven“ by se hodila i Česku

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Možná se tím nechlubí tolik jako expremiér Babiš, ale i Fiala se stýká se zahraničními lídry. V domácí politice se mu ovšem už tak nedaří.

Reklama

Článek

Kabinet Petra Fialy v sobotu oslaví první výročí. A říkáme oslaví, i když se možná bude slavit hlavně to, že kabinet vůbec přežil turbulentní dobu. Co se vládě povedlo a v čem naopak svoje voliče zklamala, hodnotí politický podcast Vlevo dole.

Kabinetu se daří v zahraničních otázkách – premiér dokázal vystihnout chvíli a jako první odjet na Ukrajinu, daří se pomáhat ukrajinským uprchlíkům, ministr zahraničí Lipavský příjemně překvapil a evropské předsednictví také neprovázela žádná ostuda.

Jenže když přijde na situaci doma a předvolební sliby, kde nic tu nic. „Skoro to vypadá, jako bychom měli dvě vlády. Jednu, která působí v zahraničí, kde se jí daří. A druhou doma, ze které mám ale rozpačitý pocit,“ říká Lucie Stuchlíková.

Vlevo dole sleduje kampaň prezidentských kandidátů

Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší strávili v Ústeckém kraji den v patách týmu Danuše Nerudové.

Petr Pavel v Plzeňském kraji zvolil poněkud netradiční zastávku – tamní zoo, kde se zúčastnil krmení lvů.

Andrej Babiš projezdil Karlovarský kraj – Vlevo dole ho sledovalo během vystoupení v Sokolově a Chebu.

I když vytkneme před závorku, že vláda je kvůli válce a ekonomické krizi ve složité situaci, sliby o ušetření 100 miliard jedním škrtnutím pera se rozplynuly. A stranou zatím zůstávají i sliby o reformě důchodů nebo školství.

„Nevěřím, že na velké reformy dojde. Ministr školství Vladimír Balaš je slabá politická figura. A co se týče důchodů, pravděpodobnost, že se prosadí něco velkého, co přijme i opoziční hnutí ANO a přežije to další volební období, je malá,“ myslí si Václav Dolejší.

Sázejí se v Bruselu, jestli Češi zase pokazí evropské předsednictví? Je Marian Jurečka druhý (či třetí) Karel Havlíček české politiky? A kde je slibovaný národní pták? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Budeme také rádi, když nám položíte otázku na téma českého politického rybníčku nebo blížících se prezidentských voleb – vaše dotazy zodpovíme v příští epizodě.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované