Hlavní obsah

Jako kdyby se vrátil covid. Odstavení Liberty vymazalo život z ulic i hospod

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Hospodě nedaleko Liberty spadly po odstavení tržby o devadesát procent.

Reklama

Rostoucí nervozita mezi zaměstnanci, kteří jsou už měsíc doma. Před hutěmi prázdno. Stejně jako v nedaleké hospodě. V okolí odstavené firmy Liberty v Ostravě to nyní vypadá jako za vrcholící covidové pandemie.

Článek

Hospůdka U Sýpky je deset minut svižné chůze od hlavní brány firmy Liberty v Ostravě. V okolí to teď vypadá jako za dob covidu. Ulice jsou pusté. Autobusové zastávky zejí prázdnotou. Do firmy hlavní branou projede občas osamocené auto.

To, že jsou zaměstnanci hutě Liberty od 22. prosince doma v malé ostravské hospůdce, tvrdě pociťují. Dokonce kvůli tomu upravili otevírací dobu. Ve čtvrtek odpoledne po 14. hodině uvnitř nikdo nesedí nad pivem, jak je to tady jindy běžné. V kamnech praská dřevo a u pípy stojí majitel Tomáš. Skleslým hlasem popisuje, jaký vliv má dění v Liberty na jeho podnik.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

V hospodě U Sýpky byl rekord 700 piv za den, teď je průměr kolem stovky.

„Totálně to pociťujeme. Nechodí sem agenturní zaměstnanci. Přicházeli podle toho, jak jim končily šichty. Teď dorazí pár místních nebo sousedů. Propad návštěvnosti je devadesát procent. Doufáme, že se to znovu rozjede. Tady je rekord 700 piv za den, teď je průměr kolem stovky,“ vypočítává hospodský.

V době, kdy byl na místě reportér Seznam Zpráv, přišel do hospody jeden zákazník, který nebyl z Liberty. Dal si půllitr piva za 36 korun. Místní servírka také vzpomíná, jak to vypadalo před zastavením výroby. „Od pěti do devíti jsem si nesedla,“ popisuje šrumec, který jí teď chybí.

Zda a kdy lidé půjdou opět do práce, a tím pádem se vrátí i do hospody, nikdo neví. Předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo nevěří, že se zaměstnanci vrátí příští týden, tedy v úterý 23. ledna. Což je zatím poslední zveřejněný termín.

Návrat příští týden? Nesmysl

„Samozřejmě že tomu nevěřím. Huť se zprovozní nejdřív měsíc poté, co se uzavřou dohody, že se fabrika znovu spustí. Horizont je někdy do měsíce. Za sebe mohu říct, že to vidím minimálně v řádu pěti šesti týdnů v momentě, kdy budou na stole nějaké dohody o financování Liberty nebo Tameh,“ řekl Ďurčo v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Naráží tím na situaci, kdy firma Tameh uvádí, že jí Liberty dluží dvě miliardy korun. Mluvčí společnosti Tameh Czech Patrik Schober už dříve řekl, že dokud Liberty nezaplatí, Tameh nemůže huti dodávat energie.

Ďurčo také vyzývá zaměstnance Liberty, kteří jsou zatím doma za sto procent platu, aby byli trpěliví a neodcházeli z firmy kvůli napjaté situaci. Myslí si, že podnik má budoucnost a je schopen se uplatnit na trhu.

Foto: Michaela Špůrová, Seznam Zprávy

Předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

„Nejdůležitější je role státu, aby se do věci v nějaký moment vložil. Chybí mi tady pořád zástupce, který by dohlížel i nyní ve firmě, co se děje. Je důležité tam mít člověka, který bude zaprvé hlídat naše závazky. A také bude mít prvotní informace, co se tam odehrává. Zda se chystá obnovení provozu, nebo nějaký útlum,“ vysvětluje Ďurčo.

Nové spuštění bude extrémně drahé

Sám celou situaci vnímá negativně. „Firma nezažila to, co nyní. Nikdy takto nebyla odstavena. Ocelářství funguje na bázi, kdy teplo hraje tak strašně důležitou roli při výrobě, že i znovuzprovoznění bude stát enormní prostředky.“

Seznam Zprávy v lednu navíc informovaly, že zahraniční firmy patřící do stejného holdingu jako hutě Liberty Ostrava si z moravskoslezského podniku v minulých letech půjčily kolem osmi miliard korun. Největší tuzemské ocelárny tak nyní čelí finanční krizi. A peníze by se hodily. Skupina přesto stále jasně neřekla, na co byly peníze použité. A kdy se do Ostravy vrátí.

Zaměstnanci Liberty zůstávají doma za plný plat. „Pokračují na takzvané jiné překážce na straně zaměstnavatele, a to do 22. ledna včetně, kdy budou informováni o dalším vývoji situace,“ potvrdila mluvčí hutě Kateřina Zajíčková.

Seznam Zprávy se jí ptaly na aktuální termín návratu zaměstnanců do práce, zda se opět nezměnil. Reagovala, že nic nového není. A  že další vyjádření poskytne v pondělí.

Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Mluvčí Tamehu Schober řekl, že Okresní soud v Ostravě vydal soudní příkaz, aby Liberty Tamehu okamžitě zaplatila 500 milionů korun.

Bude z Ostravy malý Detroit?

Například Petr Zegzulka pracuje nyní pro Liberty už 39. rokem. Že by se výroba nevrátila, si představit neumí. Kdy se ale obnoví, to netuší. „To vám teď asi neřekne nikdo. Nepřipouštím si, že by se fabrika nerozjela. To jsou desítky tisíc rodin, které jsou na tom závislé,“ varuje.

Finální utlumení výroby je pro něj nepředstavitelná myšlenka, k místu má srdečný vztah s celou rodinou. Pracoval tady jeho děda, otec i matka.

„Pro region by to bylo nepřípustné, absolutně. To by tady byl malý Detroit, město duchů. Spousta lidí dělá v hutích a v navazujících firmách, nedovedu si to teď představit,“ dodává.

Podobně jsou bez konkrétních informací také lidé působící ve vedení ostravské hutě. „Jednání se strategickými partnery, společností Tameh Czech, probíhají pomaleji, než bychom si přáli. Avšak nadále pevně věříme, že v nadcházejících týdnech nalezneme řešení. Do hutě byl dodán parní generátor z Nizozemska, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií,“ uvedla už dříve Zajíčková.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má i s dceřinými firmami šest tisíc zaměstnanců, Tameh přes 300. Do práce chodí lidé, kteří se věnují nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu.

Celkem jde asi o 400 lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že chtějí v lednu opět uvést do provozu vysokou pec.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Doporučované