Hlavní obsah

Málo empatický, narcistní typ, řekl u soudu znalec o Cimickém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Psychiatr Jan Cimický přišel pouze k prvnímu soudnímu líčení, od té doby nedorazil.

Reklama

aktualizováno •

Jan Cimický dál ordinuje, popsala u soudu jeho kolegyně z kliniky Modrá laguna.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soud s psychiatrem Janem Cimickým pokračuje výslechem svědků a soudního znalce. Jako první dorazila Cimického kolegyně Jiřina Sámková. V Cimického soukromé klinice Modrá laguna pracuje od roku 2006.

„Vůbec si to nedokážu představit. Myslím si, že se to nemohlo stát,“ řekla psycholožka k obviněním, kterým čelí její kolega Jan Cimický. Do chvíle, než se kauza dostala do médií, nikdy neslyšela o tom, že by Cimický napadal svoje klientky, řekla u soudu Sámková.

Suková: Doufám, že bude dál pracovat

„Jsem hned vedle. Někdy i v ordinaci. Vždy jsou tam otevřené dveře. Je to z bezpečnostních důvodů, protože pan doktor tam nemá únikovou zónu,“ popsala svědkyně. Na otázku obhájce odpověděla, že Cimický v soukromé klinice dál ordinuje.

Soud vyslechl i další jeho kolegyni, psycholožku Helenu Sukovou, která v Modré laguně pracuje jednou za týden nebo 14 dní podle objednaných klientů. „Byla jsem i překvapená. Když měl být oceněný (státním vyznamenáním), tak jsem mu gratulovala,“ řekla o obviněních proti Cimickému.

Suková je bývalá profesionální tenistka, držitelka 14 grandslamů a bývalá světová jednička ve čtyřhře. V roce 2018 dostala od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Sukovou během vyšetřování vyslýchala policie. Podle vyjádření u soudu ví psycholožka o obviněních pouze to, co se dozvěděla z médií. „Četla jsem, co řekl ten šéf, co byl předtím v Bohnicích, ale teď to znám všechno z médií,“ řekla Suková.

Žádná pacientka si jí prý nikdy na Cimického chování nestěžovala. „Bojím se, aby to náhodou nedopadlo tak, že řeknete, že nemůže pracovat. Mně ta spolupráce s ním strašně vyhovuje. Mám pocit, že na ty klienty nejsem sama. Že to, co jsme s klienty rozhodli, mám posvěcené i od něj,“ popsala u soudu Suková.

Státní zástupkyně Martina Adámková po výslechu dvou Cimického kolegyň řekla, že jejich výpověď není pro žalobce nijak překvapivá. Důležitější podle ní budou výslechy poškozených žen, které zatím před soudem vůbec nevypovídaly.

Žalobkyně Martina Adámková popisuje další průběh soudního líčení.Video: Seznam Zprávy

„Poškozené budou vyslýchány od příštího týdne. Je jich 39, takže to bude trvat měsíce,“ řekla žalobkyně.  

Po výslechu Cimického kolegyň vypovídal soudní znalec, psycholog Pavel Král. „Tím dominantním rysem je, že pan doktor je poměrně málo empatický,“ popsal znalec profil obžalovaného psychiatra. Cimický podle něj během vyšetření spolupracoval a nesimuloval.

Narcistní rysy

„Pan posuzovaný při obou těch vyšetřeních byl naladěn do lehce depresivní nálady, ve smyslu smutné,“ řekl Král. Potvrdil také zjištění, že Cimický má narcistní rysy osobnosti. V lednu toto zjištění před soudem prezentoval psychiatr Jakub Šimek, který spolu s Králem dostal za úkol posoudit Cimického duševní stav.

„U pana obžalovaného je zřejmé jisté zaujetí mocí, patrné prosazování vlastních zájmů a přístupů, tendence nabízet přijatelné vysvětlení pro chování, které ho přivádí do konfliktu se společností, a vztahy nepopisuje jako citově hluboké,“ zazněla u soudu citace z posudku.

Soudce Petr Novák rozhodl, že další výslechy svědkyň budou probíhat neveřejně. V následujících týdnech poprvé k soudu zamíří přímo poškozené ženy. Podle soudce budou tato líčení pravděpodobně neveřejná.

Psychiatr Jan Cimický čelí obžalobě ze 39 sexuálně motivovaných trestných činů. Soudce Novák na úvod líčení avizoval, že vyslechne jednoho znalce a tři svědky, z toho jednoho neveřejně.

Cimický k soudu nedorazil. Při prvním jednání veškerou vinu odmítl.

Aktualizovali jsme o vyjádření soudního znalce.

Reklama

Doporučované