Hlavní obsah

Němci začnou kontrolovat auta z Česka

Foto: ČTK

Německý policista na hranicích s Polskem letos v září. Ilustrační foto.

Reklama

Ke kroku se Němci uchýlili i v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Obávají se, aby do Německa nepronikli i teroristé.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že se Německo chystá na zavedení hraničních kontrol s Českem i dalšími sousedy. Na sociální síti X uvedl, že budou namátkové, v podobném režimu, jako Česko kontroluje hranice se Slovenskem. O situaci dnes mluvil s německou kolegyní Nancy Faeserovou.

„Kontroly budou probíhat v namátkovém režimu, podobně, jako my kontrolujeme hranice se Slovenskem. Cílem je – stejně jako u nás – efektivní boj proti převaděčům. Jde o další důkaz, že Evropa potřebuje funkční společné řešení ochrany vnějších hranic,“ uvedl Rakušan.

Německo se chystá podle informací listu Die Welt dočasně obnovit stacionární kontroly na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem podle vzoru kontrol, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. Faeserová podle listu chce příslušný krok oznámit Evropské komisi.

Důvodem kontrol, které Německo v posledních týdnech výrazně zpřísnilo, jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.

Ministryně vnitra dosud rozšíření stacionárních kontrol odmítala a takovou ostrahu označovala za nástroj poslední možnosti. Nyní se německá vláda podle serveru Welt.de po dlouhém váhání rozhodla, že úseky se stacionární hraniční kontrolou rozšíří, a to i v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Policie se totiž obává, že by s migranty mohli do Německa proniknout i teroristé.

V Německu letos požádalo o azyl přes 200 000 lidí a není vyloučeno, že do konce roku by jich mohlo být až 400 000. Do řešení migrační krize se proto vložil i spolkový kancléř Olaf Scholz, který minulý týden v pátek jednal s šéfem opoziční CDU Friedrichem Merzem a se zástupci spolkových zemí. Schůzka posloužila k výměně názorů a ujasnění postojů, protože kancléř usiluje o celoněmeckou dohodu, která by pomohla migraci zvládnout.

Reklama

Doporučované