Hlavní obsah

Nevěřili nám, zní z fakulty o volání na 158. Dle policie byly hovory v pořádku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pietní místo na schodech filozofické fakulty zůstává i v těchto dnech, svíčky stále přibývají.

Reklama

Policie zareagovala na dokument filozofické fakulty, v němž vedení popsalo, jak se události 21. prosince odehrály z pohledu zaměstnanců. Data a časy sedí, jen interpretace se liší.

Článek

Ústřední krizový štáb Univerzity Karlovy (UK) zveřejnil v úterý večer svůj sled událostí před a po útoku z loňského 21. prosince. A to z úhlu pohledu několika členů vedení fakulty a zaměstnanců.

Neprohledali budovu

Z dokumentu například plyne, že vrátní policistům doporučili, aby prozkoumali celou budovu, což se ovšem nestalo.

„Před 13:30 přicházejí k vrátnici tři policisté. Mluví s vrátnými a ukazují jim fotky tří osob, jedna z nich byla pachatel útoku na FF UK. Vrátní jim uvedli, že nikoho z dotyčných neviděli. Policisté vrátným neřekli, proč dotyčné osoby hledají. Jeden policista zůstal a další dva šli do knihovny. Vrátný jim doporučuje, aby prošli dům od 4. patra dolů. Policisté instruují vrátné, aby jim dali echo, pokud by se pachatel objevil,“ píše se v dokumentu zveřejněném filozofickou fakultou.

Policie správnost postupu brání a následný odchod policistů vysvětluje tím, že byli povoláni jinam.

„Hlídka na místě získala relevantní informace od relevantních osob – zaměstnanců fakulty. Tyto hovořily o tom, že jde skutečně o studenta fakulty, jehož studium probíhá výhradně v Celetné ulici,“ napsal Seznam Zprávám Jan Daněk, mluvčí Krajského ředitelství policie Hlavního města Prahy.

„Na základě takto získaných informací se hlídka vydala informace prověřit s cílem co nejdříve najít muže, který hrozí sebevraždou a může být ozbrojen,“ píše v e-mailu Jan Daněk, proč v budově na Palackého náměstí nezůstal ani jeden ze sedmi policistů, kteří do budovy postupně přišli.

Neoslovili vedení fakulty

Několik členů fakulty také policisty nasměrovalo k vedení, kam ovšem nedorazili.

„Řekl jsem jim, že paní děkanka je nyní s proděkany o patro výš, a kdyby bylo cokoli potřeba, mohou za námi přijít. Policista na tuto nabídku nijak nereagoval,“ popsal v dokumentu proděkan FF UK Daniel Berounský.

„Policistu jsem informoval, že kolegium paní děkanky zasedá v 1. patře a že v případě potřeby jsme okamžitě k dispozici,“ sdělil další proděkan Jakub Rákosník s tím, že policista vzal informaci na vědomí.

Policie už během bilanční úterní tiskové konference sdělila, že právě nekomunikaci s vedením fakulty považuje za nejslabší moment zásahu. A opět to zopakovali Seznam Zprávám.

„Na včerejší tiskové konferenci jsme přiznali nedostatek v komunikaci s vedením Univerzity Karlovy a zde vidíme prostor ke zlepšení,“ vyhodnotila si policie.

Nedůvěra na lince 158

Vedení FF UK popisuje i dva telefonáty na linku 158. Poprvé volala policii ve 14:59 asistentka děkanky Evy Lehečkové.

„Bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci, že jsme veřejná budova, že máme na sekretariátu očitého svědka, že máme v budově studenty a učitele, ať nám pošlou jednotky,“ popsala v dokumentu děkanka Eva Lehečková.

Další telefonát na linku 158 popsala tajemnice Zdeňka Filipová.

„V 15:04 jsem volala linku 158 a ptala se na instrukce, co dělat. Řekla jsem, že jsem tajemnice fakulty a chci rozeslat e-mail zaměstnancům, ptala jsem se, zda je pokyn opustit budovu a jít ven, nebo se mají zamknout v kanceláři. Operátor mi řekl, že jsou na cestě, neznají stav objektu a nemůže dát žádné konkrétní pokyny. Požádala jsem ho, ať mi zavolá (řekl, že si tam poznamenává moje telefonní číslo a ‚že mě přidá‘ mezi kontakty), že obratem pošlu e-mail zaměstnancům, ale již nezavolal,“ popsala v dokumentu.

Oba telefonní hovory policie podle mluvčího Jana Daňka poslechla a konstatovala, že postup operátora byl správný.

„Na základě toho můžeme konstatovat, že postup operátora tísňové linky byl správný a nebyl nedůvěřivý. Chápeme však, že člověku vystavenému takové stresové situaci může získávání nezbytných informací takto připadat,“ vysvětluje Jan Daněk.

Dodal, že ani po zveřejnění svědectví od zaměstnanců FF UK podle policie neexistují žádné nové pochybnosti o správnosti postupu policistů.

„Nad rámec uvedeného můžeme sdělit, že s UK jsme v každodenním kontaktu. O jakýchkoliv pochybnostech ze strany FF o našem postupu jsme až do včerejšího mediálního prohlášení UK neměli jakékoliv informace,“ sdělil Jan Daněk.

Univerzita Karlova nechtěla dokumenty o sledu informací komentovat a sdělovat další informace. Seznam Zprávám napsal mluvčí Václav Hájek, že opakovaně děkuje policii, která provedla zásah při zcela ojedinělém a brutálním útoku.

„Je nepochybné, že vzhledem k zásahu na hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha se podařilo zabránit větším ztrátám na lidských životech. Za záchranu životů patří poděkování také všem dalším složkám integrovaného záchranného systému. Vedení UK a FF UK také děkuje všem za poskytovanou krizovou intervenci a psychosociální pomoc,“ napsal Hájek.

Reklama

Doporučované