Hlavní obsah

„Noční zázrak.“ Hospic vrátil dar Nadaci Agrofert, lidé mu poslali miliony

Foto: Pixabay.com

Sdružení v Hustopečích a okolí pomáhá nevyléčitelně nemocným i jejich blízkým. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

„Nemůžeme to pochopit,“ reagují představitelé hospicu v Hustopečích na vlnu solidarity. Ta se spustila poté, co kvůli obavám ze zneužití v prezidentské kampani vrátili Nadaci Agrofert 300 tisíc. Lidé jim poslali přes tři miliony.

Článek

Ředitel Miroslav Prchal vrácení daru zdůvodnil tím, že expremiér Andrej Babiš, který má koncern Agrofert zaparkovaný ve svěřenských fondech, podle nich zneužívá nadaci a její dary v kampani před prezidentskými volbami.

Na to ředitelka Nadace Agrofert Zuzana Tornikidis reagovala slovy, že organizaci podpořili už v minulosti, protože oceňují péči, kterou poskytuje. „Velmi nás mrzí, že peněžitý dar spojují s politickou aktivitou předsedy správní rady,“ dodala pro Seznam Zprávy s tím, že do práce nikdy nemíchají politiku.

Zástupci Girasole Hustopeče na svém facebooku uvedli, že když v pondělí vrácení daru oznámili, ani ve snu prý nikoho nenapadlo, co přinese několik dalších desítek hodin.

„Všichni naši zaměstnanci měli telefony v pohotovosti a vyslechli si různé věci – nejčastěji to bylo poděkování a vyjádření respektu, ale také nadávky, urážky a hrozby. Tušili jsme, že se něco takového může stát, ale rozhodně ne v takových rozměrech,“ napsali.

Vyjádřeno v číslech: Ve středu dopoledne čítaly dary ve sbírce na online platformě Darujme.cz více než 2,8 milionu korun. Přispěly téměř 4000 lidí. Krátce před 13. hodinou suma překročila tři a čtvrt milionu.

„Nemůžeme to pochopit, nedokážeme ani slovy popsat, co se vlastně stalo, a tím víc vyjádřit slovy těžko popsatelnou míru naší vděčnosti,“ zní z Hustopečí.

„Vaše štědrost dopadne tam, kam má, a sice do financování paliativní péče, podpory nevyléčitelně nemocných pacientů a jejich rodin. To je totiž naším posláním.“

Reklama

Související témata:

Doporučované