Hlavní obsah

Ochrana před požárem v domovech pro seniory? Hlásiče nebo cvičné poplachy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Policie vyšetřuje případ jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Škoda dosáhla asi 70 milionů korun.

Reklama

Alzheimer centrum v Roztokách u Prahy tento týden zničil požár a dva klienti zemřeli. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak jsou obdobná zařízení chráněná proti požáru a kdo je kontroluje.

Článek

Tragický požár v alzheimer centru v Roztokách u Prahy vyvolal otázky, jak jsou podobná zařízení chráněná proti požáru.

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Jana Hnyková v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že taková zařízení musí mít vypracované protipožární opatření. Moderní zařízení mají systémy napojené přímo na hasiče.

„Modernizovaná nebo nově vystavená zařízení mají už na každém pokoji a ve společných prostorách hlásiče požáru. Mají to napojeno nejen na sesterny, ale i přímo na hasičské sbory. Když se něco stane, tak tam běží nejen personál, ale přijedou i hasiči,“ vysvětluje Hnyková.

Jak ale upozornil předseda správní rady společnosti Alzheimer Home Boris Šťastný, řada podobných zařízení sídlí ve starších či dokonce historických budovách. „V nových velkých budovách, kde funguje požární signalizace a únikové cesty jsou od začátku připraveny, je to jednodušší,“ uvedl Šťastný.

Hnyková upozorňuje, že na moderní systémy protipožární ochrany je možnost získat dotace, pokud například dům prochází rekonstrukcí. Personál také každý rok prochází povinným školením, co v případě požáru dělat. Pořádat se mají i cvičné poplachy.

Evakuace imobilních seniorů je během požáru náročná. „Imobilní klienty je většinou nutné přemístit na transportní lůžka a teprve pak vyvézt ven. To je ale opět nesmírně obtížné, protože výtahy nepojmou takové množství lůžek, nebo vůbec nejsou evakuační, a hasiči tak musejí klienty evakuovat po schodech. Existují například také evakuační podložky, které se dávají pod matrace a umožňují rychlejší přenášení,“ popsal Šťastný.

Zařízení, která poskytují péči o seniory, kontroluje hned několik institucí. Kromě Inspekce poskytování sociálních služeb se jedná také o krajské úřady, hygienické stanice, hasičský sbor či veřejného ochránce práv.

Seznam Zprávy se zeptaly Ministerstva práce a sociálních věcí, zda po tragédii v Roztokách neplánují kontroly v podobných zařízeních nad rámec těch běžných. Ministerstvo ale na otázku neodpovědělo.

Pouze obecně informovalo, že podobných zařízení se zvláštním režimem je aktuálně v Česku 388.

Přehled sociálních služeb Domovy se zvláštním režimem dle kraje poskytování

Kraj / počet

Hl. město Praha 25

Jihočeský kraj 22

Jihomoravský kraj 40

Karlovarský kraj 15

Královehradecký kraj 15

Liberecký kraj 20

Moravskoslezský kraj 47

Olomoucký kraj 21

Pardubický kraj 19

Plzeňský kraj 21

Středočeský kraj 53

Ústecký kraj 39

Vysočina 25

Zlínský kraj 26

Celkem 388

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Zásah hasičů v roztockém alzheimer centru byl v pátek oficiálně ukončený. Při středečním požáru v něm zemřeli dva lidé, 55 se zranilo. Vyšetřování příčiny požáru potrvá zřejmě několik měsíců, bude třeba zpracovat řadu znaleckých posudků. Policie vyšetřuje případ jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Škoda dosáhla asi 70 milionů korun.

Centrum, jehož provozovatelem je skupina Domov Alzheimer, začalo hořet ve středu kolem 19. hodiny. Hasiči vyhlásili čtvrtý, tedy nejvyšší, stupeň požárního poplachu, na místě jich zasahovalo zhruba 100, seniory bylo třeba z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovat po nastavovacích žebřících.

Odborné posudky bude zpracovávat mimo jiných Technický ústav požární ochrany v Praze.

Podle trestního zákona může pachateli v případě prokázání obecného ohrožení z nedbalosti hrozit až osmiletý, respektive desetiletý trest. Záležet bude na přesné kvalifikaci trestného činu a také například na tom, zda případný podezřelý porušil povinnost vyplývající z jeho povolání či funkce.

Reklama

Doporučované