Hlavní obsah
Online

Online: V Českém Švýcarsku se vážně zranil hasič, spadl ze skály

Foto: Roman Tesáček, MV-GR HZS ČR

Dosud v národním parku zasahovalo přes 400 hasičů, jejich počet naroste na zhruba 700.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv jsou na místě požáru v Hřensku. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

  • S rozsáhlým požárem Národního parku České Švýcarsko, který vypukl v neděli a do pátku zasáhl přes 1000 hektarů, bojuje aktuálně 900 hasičů z celé země.
  • Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v Národním parku České Švýcarsko a mají jej pod kontrolou. Oheň se nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů.
  • Na místě je přes 200 cisteren, 18 vrtulníků, z toho 12 z Německa, a pět letadel.
  • Na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které už více než týden trápí rozsáhlý lesní požár, vybrali lidé zatím přes 6,5 milionu korun.
  • Dálkové vedení vody měří 10 kilometrů

    Dálkové vedení vody, kterým dostávají hasiči vodu z Hřenska do požárem postižených lokalit v národním parku České Švýcarsko, měří celkově téměř deset kilometrů. S dopravou vody hasičům pomáhají velkokapacitní čerpadla Somati a Sigma. „V takovém rozsahu s takto silnými hadicemi a čerpadly bylo dálkové vedení vody využito vůbec poprvé,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

  • Hasiči přešli do požárního útoku

    Hasičům v národním parku České Švýcarsko se dnes na některých místech podařilo přejít do takzvaného požárního útoku, snažili se zmenšovat hořící plochu. Zmenšit celkovou plochu požáru se dnes hasičům nepodařilo, nadále zůstává o rozloze asi dva krát pět kilometrů. Na řadu míst se technika stále nedostane, problematická je například Edmundova soutěska nebo okolí česko-německé hranice. Novinářům to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

    Při hasebním útoku se hasiči dostávají do požářiště blíže k ohniskům, následně prolévají takzvanou hrabanku a popadané stromy, aby zabránili opětovnému vzniku požáru. Podle Götzové zatím nelze vyloučit, že je na některých místech nadále plamenné hoření, v silně zakouřených prostorech se to podle ní špatně posuzuje. V Hřensku a okolí zasahuje asi 750 hasičů z celé České republiky. Na noc se vystřídají, během noci budou udržovat současné pozice.

  • Dva hasiči se zranili při nehodě cisterny a čtyřkolky

    Při nehodě hasičské cisterny a čtyřkolky se v Českém Švýcarsku zranili dva hasiči, informovala na twitteru Česká televize. Zranění tak dnes při likvidaci požáru utrpělo celkem osm hasičů.

  • Výpadek letadel pomohli nahradit Němci. Poslali vrtulníky

  • Ve Saském Švýcarsku se zranili čtyři hasiči

    Při lesních požárech ve Saském Švýcarsku u hranic s Českou republikou už se zranili čtyři hasiči. Dva z nich museli být hospitalizováni, informovala agentura DPA s odvoláním na úřady okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Německé vrtulníky pomáhají hasit požár i na české straně hranice.

    Počasí při hašení plamenů stále není příznivé a navzdory mírnému dešti není úleva od požárů v oblasti na dohled. „Srážky nejsou dostačující,“ prohlásil ráno mluvčí německého okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří Thomas Kunz.

    I přes další krátkou, ale silnou přeháňku v odpoledních hodinách se situace nezlepšila. „Hasiči stále doufají ve vydatnější srážky, které by měly znatelný vliv na požár samotný i na celkovou situaci,“ uvedly úřady okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří.

  • Nízká oblačnost už dnes letadla do akce nepustí

    Kvůli špatným povětrnostním podmínkám pravděpodobně dnes ani ve zbytku dne nepomohou s hašením požáru v Národním parku České Švýcarsko letadla. Novinářům to řekla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová. Na letišti ve Vodochodech tak od rána kvůli počasí zůstávají švédské letouny Air Tractor, z nichž každý pojme až 3000 litrů vody. Podle Götzové pomáhá výpadek nahradit čtveřice německých vrtulníků s vaky až na 10 000 litrů.

    Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nemohou letadla vzlétnout kvůli nízké oblačnosti, která je v Hřensku nižší než 700 stop, tedy asi 213 metrů. „Z bezpečnostních důvodů to možné není. Takže tady se musí trochu změnit počasí, musí stoupnout oblačnost a potom ta letadla jsou samozřejmě připravena se do té akce zase pustit,“ řekl Rakušan. Götzová v 16:00 uvedla, že podle předpokladů dnes již nízká oblačnost nedovolí letadlům vzlétnout.

  • Budíček pro popírače změn klimatu, píše britský list

    V České republice se mění nálada politiků a veřejnosti vůči změnám klimatu, zatímco je milovaná oblast zalesněných hor v plamenech. O požáru v Národním parku České Švýcarsko to napsal britský levicový deník The Guardian. Zápach spáleniny, který se od pondělního rána začal šířit v až 200 kilometrů vzdálených městech, by podle listu mohl být bodem zvratu od hluboké skepse ke klimatickým změnám k plnému uznání globální krize.

  • Ošetřeno bylo už 35 hasičů

    Hasičský záchranný sbor ČR informoval, že u jednoho z hasičů došlo k alergické reakci po bodnutí hmyzem a u druhého k poranění kolene. Celkem bylo zatím na místě požáru ošetřeno 35 hasičů, z toho šest za dnešní den. Ve většině případů šlo o oděrky a drobnější zranění dolních končetin.

  • Rakušan: Škody budou stamilionové, stát zváží pořízení hasicího letadla

  • Mluvčí: Zraněný hasič by neměl být v bezprostředním ohrožení života

    Hasič, kterého do nemocnice převážel vrtulník, by neměl být v bezprostředním ohrožení života.

    „Mohu potvrdit zásah v Hřensku, kde jsme v tuto chvíli transportovali do ústeckého traumacentra jednoho ze svých kolegů po pádu ze skály,“ řekl mluvčí ústeckých záchranářů Voleník.

    Dnes se zranili ještě další dva hasiči, skončili v děčínské nemocnici.

  • Při hašení se zranili tři hasiči

    Při hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko se vážně zranil profesionální hasič. Spadl ze skály, napsala ČTK. „Úraz se stal v lesním porostu při pádu stromu,“ uvedli na twitteru ústečtí hasiči.

    Vrtulník letecké záchranky zraněného v podvěsu přepravil na bezpečné místo a pak s ním odletěl do nemocnice. Zraněni jsou ještě další dva hasiči.

  • Ředitel parku: Aspoň se ochladilo

    Přestože v Česku v noci silně pršelo, Hřensku a okolí se vydatné deště vyhnuly. Ředitel správy národního parku Pavel Benda ČTK řekl, že i když déšť moc nepomohl, tak se aspoň ochladilo. Zasahující jednotky tak pracují v příznivějších podmínkách a ne ve vedru a žáru, který sálá z požářiště.

    Kritická je podle Bendy vždycky noc. Plameny se objevily i dnes, ale byla to místa vzdálená od obydlených oblastí. Ve srovnání s minulými dny byla tak noc relativně klidná.

  • Stát zvažuje koupi hasicího letadla

    Stát uvažuje o možném pořízení jednoho letadla na hašení lesních požárů. „Evidentně posledních 30 let se neukázala objektivní potřeba. Třicet let se tady stanovuje nějaká investiční strategie hasičského záchranného sboru a tam se s těmito letouny prostě nepočítalo,“ řekl novinářům ministr vnitra Vít Rakušan.

    Počítalo se podle něj s technikou, která byla v podmínkách ČR daleko více využívaná. „Ale teď si prostě přiznejme, že počasí se mění. Ať se kdo chce k tomu ideologicky staví jakkoliv, tak je to prostě fakt,“ řekl Rakušan. Uvažovat o pořízení jednoho letounu je tak podle něj namístě.

  • Letadla vzlétnou, až vystoupá oblačnost

    Letadla vzlétnou, až oblačnost vystoupá nad 700 stop, zaznělo v poledne na pravidelném brífinku hasičů. Zúčastnili se ho i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

    Hasiči se momentálně snaží zajistit, aby se oheň nikam nešířil. Pokud by ale významně přeskočil i na německou stranu, budou čeští hasiči kvůli lepšímu přístupu hasit i na německé straně.

    Škody zatím nikdo nespočítal, ale předběžně se na obnovu parku počítá se stovkami milionů korun. Náhrady pro podnikatele podle vyjádření dosud nejsou na pořadu dne a bude se o nich jednat v následujících týdnech.

  • Varnsdorfští hasiči vyfotili národní park před ohněm a po něm

    Jak se během pár dnů změnila některá místa v národním parku? Napovídají snímky hasičů z Varnsdorfu.

  • Další vrtulníky zatím nejsou potřeba

    Ministerstvo vnitra zatím neplánuje shánět další vrtulníky, které by se zapojily do hašení národního parku. Podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) je jejich počet zatím dostatečný a nabírání vody z Labe se podařilo logisticky velmi dobře zkoordinovat.

    „Na druhou stranu, kdyby nám třeba Slováci uvolnili dva vrtulníky téhož typu, tak bychom to určitě neodmítli. Doufám ale, že se letadla brzy vrátí do vzduchu,“ řekl k tomu, že letouny musely zůstat na zemi kvůli špatným povětrnostním podmínkám.

  • Při hašení v Saském Švýcarsku se zranili čtyři hasiči

    Při lesních požárech v Saském Švýcarsku u hranic s Českou republikou už se zranili čtyři hasiči. Dva z nich museli být hospitalizováni, informovala agentura DPA s odvoláním na úřady okresu Saské Švýcarsko - Východní Krušnohoří.

    Počasí při hašení plamenů stále není příznivé a navzdory mírnému dešti není úleva od požárů v oblasti na dohled. „Srážky nejsou dostačující,“ prohlásil mluvčí okresu Saské Švýcarsko - Východní Krušnohoří Thomas Kunz.

  • Problematická místa: Větrovec, Malá Pravčická brána, Hluboký důl

    Hasičům se daří držet požár na ploše 5×2 kilometry. Jejich mluvčí Lukáš Marvan uvedl, že během noci se zaměřovali na obranu evakuovaných obcí - Janova a Hřenska - a přeskupují se na požářišti.

    „V noci byla prováděna hlídková činnost na všech dostupných místech v úsecích a sektorech s cílem lokalizace a likvidace drobných ohnisek. To vše pod negativním vlivem těžko dostupného terénu za snížené viditelnosti. Nejproblematičtějšími místy jsou nyní lokality vrchu Větrovec, Malé Pravčické brány a Hlubokého dolu, kde se přes noc vždy rozhořela nějaká ohniska,“ upřesnil.

Reklama

Hlavní zprávy