Hlavní obsah
Online

Online z 1. máje: „Hanba Jurečkovi, hanba Fialovi,“ znělo v centru Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Momentka z oslav 1. máje na Střeleckém ostrově, kde se schází levice i její odpůrci.

Reklama

aktualizováno •

Pro jedny Svátek práce, pro jiné spíše svátek zamilovaných. První máj slaví každý po svém. Letos je ale, s ohledem na blížící se eurovolby, také ve znamení politické kampaně. To nejdůležitější z událostí sledujeme v reportáži.

Článek

Co se kde děje:

Praha, Střelecký ostrov - Setkání s voliči zde od rána pořádá řada levicových stran: Sociální demokracie, KSČM Praha, Česká suverenita sociální demokracie, Levice, proběhne zde i Anarchistická oslava 1. máje. Od 18:30 zde začíná hudební festival United Islands of Prague, kterého se zúčastní i prezident Petr Pavel.

Praha, Kampa - Prvomájová akce pražské ODS, dorazí komunální politici, ale i další představitelé koalice Spolu.

Praha, Petřín - Strana Svobodní pořádá setkání s názvem Pravá láska k Česku i Evropě.

Praha - Od 10:30 začne průvodem 12. ročník studentského majálesu. Půjde z Kampy přes Novou scénu Národního divadla, Karlovo a Staroměstské náměstí a kolem 13:00 dorazí do Kampusu Hybernská.

Brno, Moravské náměstí - Městský výbor KSČM pořádá setkání s občany před volbami do Evropského parlamentu.

Zlín - Oslava prvního máje ve vile Tomáše Bati ve Zlíně. Akci pořádá Nadace Tomáše Bati. Od 13:00 prvomájový průvod, který navazuje na tradici oslav prvního máje ve firmě Baťa.

Zlín - V 11:30 zahájení hlavní fáze kampaně hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu.

  • „Budeme tu piknikovat, zevlovat, klábosit“

    Na Střelecký ostrov dorazili i anarchisté. Akci pojali jako piknik. V oficiální pozvánce stojí: „Budeme tu piknikovat, zevlovat, klábosit.“ Na zemi ale rozložili i knihy, které účastníkům nabízejí. V úvodu jedem z pořadatelů popsal program a zakončil to krátkým beatboxem do mikrofonu. Pak odešel za svými známými se slovy: „Já už tam nechci, já se jich bojím, viděli jste, jak se tvářili na beatbox?“

    Foto: Seznam Zprávy

    Anarchisté na Střeleckém ostrově.

  • Nespokojená důchodkyně

    Protestovat na Kampu přišla jedna žena v důchodovém věku. Na transparentu má: „Slibovali hory doly, teď nás berou u huby“. Rychle k ní přišli mladí lidé v tričkách ODS a začali s paní diskutovat.

    Foto: Seznam Zprávy

    Protestující důchodkyně na Kampě.

  • Kampa se zbarvila domodra

    Na pražské Kampě má v parku ODS a Spolu pódium a skákací hrad a organizátoři prvomájové akce pouští mýdlové bubliny. Slaví 20 let od vstupu do EU. Jde o tradiční akci pražské ODS. Dorazil Jan Kolář, ale i Luděk Niedermayer, Markéta Pekarová Adamová nebo Marek Benda.

    Foto: Seznam Zprávy

    Prvomájové oslavy na Kampě.

  • Prahou prošel studentský majáles

    Prahou prošel průvod studentského majálesu. Účastnice na snímku na něm upozorňují na bytovou krizi.

    Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

    Studentský majáles v ulicích Prahy.

  • Ztrátu suverenity nedopustíme, slibuje Dostálová

    Lídryně ANO Klára Dostálová na mítinku ve Zlíně slibuje, že ANO nikdy nedopustí zrušení práva veta. Kritizuje také migrační pakt EU, který podle ní migranty do EU zve, ona chce před nimi naopak Evropu chránit. Dostálová také kritizuje „zelené šílenství“, tedy současnou podobu Green Dealu, pro nějž zvedl při schvalování v Evropské radě ruku i Andrej Babiš.

    Foto: Profimedia.cz

    Klára Dostálová při startu kampaně ve Zlíně.

  • Dostálová odhalila hlavní heslo kampaně

    Naším hlavním heslem kampaně je „Česko, pro tebe všecko“, potvrzuje lídryně eurokandidátky ANO Klára Dostálová.

  • Brusel ovládla zelená ideologie, míní Dostálová

    „Vstupovali jsme do Evropské unie jako do společenství suverénních států. Dnes ale bohužel ovládla Brusel zelená ideologie a my lidé jsme se v hlavách úředníků někam vypařili,“ zahájila lídryně kandidátky ANO Klára Dostálová svůj projev ve Zlíně.

  • Česko pro tebe všecko! píše Babiš

    Ve Zlíně, kde zahajuje kampaň do voleb do Evropského parlamentu hnutí ANO, odhalil jeho šéf Andrej Babiš zřejmě jeden z volebních sloganů. „Česko pro tebe všecko!“ píše na svém facebookovém profilu. Za oslovením se nicméně v češtině píše čárka, tu bývalý premiér vynechal.

    Foto: Profimedia.cz

    Andrej Babiš ve Zlíně při startu eurokampaně Hnutí ANO.

  • Recesisté si vystřelili z Paroubka

    Příchod Jiřího Paroubka na Střelecký ostrov, který je aktuálně v České suverenitě sociální demokracie, provázeli recesisté. Začali kolem Paroubka poskakovat a pochodovat. Expremiér a další jeho spolustraníci si na jejich chování stěžovali policistům, kteří jen uvedli, že jde o veřejné shromáždění.

  • „Skutečný vlastenec nestraní Kremlu,“ zní na Střeleckém ostrově

    Zatímco mluvčí KSČM hlásí, že požádají o mír, a zvolávají „hanba Fialovi“ a „hanba Jurečkovi“, tak opodál se ohrazuje skupina zhruba deseti lidí s velkým transparentem, že skutečný vlastenec nestraní Kremlu. Jeden má i vlajku USA, za kterým chodí lidé nejvíce diskutovat. Postávají u nich i dva členové antikonfliktního týmu.

    Foto: Seznam Zprávy

    První máj na Střeleckém ostrově.

  • Komunisté opět zpívají budovatelské písně

    KSČM také dorazila na Střelecký ostrov. Například Marta Semelová nebo Jiří Dolejš, který se zdravil s expremiérem Vladimírem Špidlou. Komunisté postavili dva stánky, z nichž jeden je petiční. Lidé se zde mohou vyjádřit proti korespondenční volbě. A také dát do kasičky dobrovolný příspěvek. Ve vedlejším stánku rozdávají propagační odznaky nebo omalovánky. Zazpívali si, jako ostatně každý rok, i písně práce.

    Foto: Seznam Zprávy

    Rozdávání novin a prospektů.

  • Drobné potyčky mezi řečníky

    První drobná potyčka. Do hloučku se k sociálním demokratům přidala dvojice s transparenty jako Evropa míru, Stop válkám. Jeden z řečníků se do nich pustil, ať takhle zkusí stát na náměstí v Moskvě.

  • Zaorálek: „Největší problém dneška je sociální nejistota“

    V projevu exministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl: „Největší problém dneška je sociální nejistota. Týká se i mladších. Uvědomil jsem si, že je to největší téma sociální demokracie.“

    „Unie je nástroj a je na nás, aby byl dostatečně ostrý a účinný,“ doplnil Vladimír Špidla, který mluvil z pozice expremiéra, za kterého ČR vstoupila do EU.

  • Levice už se schází na Střeleckém ostrově

    Začíná připomínková akce Sociální demokracie k Prvnímu máji. Za sociální demokraty dorazila na pražský Střelecký ostrov zhruba dvacítka osob, jež se v kroužku zdraví za zvuku italské lidové písně Bella Ciao. Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier a dorazil i Vladimír Špidla.

  • Policie hlídá prvomájová setkání

    Policie bere dnešní prvomájová setkávání velmi vážně. Hodně příslušníků je teď na Střeleckém ostrově. Spousta policejních vozů postává v ulicích poblíž a most Legií je uzavřený.

  • ODS na Kampě, ANO ve Zlíně

    ODS dnes pořádá prvomájovou akci na Kampě, kam by měli dorazit i další představitelé koalice Spolu.

    Hnutí ANO se rozhodlo dnes setkat s lidmi ve Zlíně, kde celý den probíhají akce spojené s Tomášem Baťou. Ač je tato akce prezentována jako apolitická, ANO v ten den ve městě zahájí hlavní fázi kampaně pro volby do Evropského parlamentu. Zúčastní se i lídryně kandidátky Klára Dostálová.

  • Rušno na Střeleckém ostrově

    V Praze bude dnes nejrušněji na Střeleckém ostrově. Setkání s voliči si tu naplánovalo hned několik levicových stran. Program zde vyvrcholí večer, kdy začne hudební festival United Islands of Prague. Zúčastní se ho mimo jiné prezident Petr Pavel, ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) či velvyslanci z evropských zemí.

  • Oslavy Prvního máje začínají

    Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vítáme vás u online reportáže z prvomájového dne. Události v centru Prahy, kde se koná několik předvolebních mítinků, pro vás od rána sleduje reportér Petr Švihel. Nabídneme vám také snímky od našich fotoreportérů.

Reklama

Hlavní zprávy