Hlavní obsah

Pošta kvůli datovým schránkám přijde o miliardy a chystá propouštění

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

O propouštění zaměstnanců České pošty hovořili Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) během včerejší inspekce na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Podle mluvčího pošty je důvodem i plánované zavádění datových schránek.

Článek

„My bedlivě monitorujeme informace z Úřadu práce o ohlašování hromadného propouštění. Zatím víme o dvou firmách, z nichž jednu mohu jmenovat, a to je Česká pošta,“ řekl na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Propouštění a změnu doručovacího systému chystá Česká pošta na druhou polovinu příštího roku. Důvodem je podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka i začátek platnosti zákona, kterým dojde ke zřízení datových schránek pro dva miliony subjektů.

„Úřady s lidmi přestanou komunikovat papírovými doporučenými dopisy, a Česká pošta tak na výnosech ztratí 2,5 miliardy korun. S poklesem počtu zásilek souvisí přenastavení doručovací listovní sítě,“ sdělil pro Seznam Zprávy mluvčí pošty.

Pošta přitom stále hospodaří ve ztrátě. Za rok 2021 to bylo minus 681 milionů, za rok 2020 dokonce 1,4 miliardy korun. Ztráta 2,5 miliardy by tedy byla výrazná.

Z vyjádření vyplývá, že se ale nebude jednat pouze o propouštění, ale také o restrukturalizaci.

„Řada zaměstnanců odejde přirozeně, další půjdou do důchodu a jiní naleznou práci na jiných pozicích v České poště. Na jiných pozicích se ale budeme se zaměstnanci muset rozloučit,“ popisuje proces Vitík.

„Aktuálně se nedá říct přesný počet zaměstnanců, kterých se bude propuštění týkat. To ukáže až první pololetí, kdy se budou postupně spouštět povinné datové schránky. Optimalizaci právě proto plánujeme na druhé pololetí 2023,“ doplnil Vitík.

Česká pošta přitom zaměstnance propouští v podstatě neustále. Od roku 2003 snížila počet zaměstnanců o 13 308. Z toho za posledních deset let odešlo 7587 lidí.

Reklama

Doporučované