Hlavní obsah

Praha kvůli stavu vody ve Vltavě uzavírá náplavky a přeruší plavbu

Foto: Jan David, Seznam Zprávy

Plavby na Vltavě budou přerušeny. Ilustrační fotografie

Reklama

Praha reaguje na zvýšené přítoky Vltavy. Jde o preventivní kroky a žádné škody v tuto chvíli nehrozí, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Článek

Řada českých řek hlásí povodňovou aktivitu. Výjimkou není ani Vltava - na možné zvýšení stavu vody reaguje třeba Český Krumlov, ale i Praha, která musí reagovat na zvýšené přítoky Berounky a Sázavy.

Ministr zemědělství Marek Výborný na X oznámil, že v Praze budou uzavřeny náplavky a přerušena plavba. „Jsou to preventivní kroky a žádné škody v tuto chvíli nehrozí! Děláme za Ministerstvo zemědělství s pracovníky Povodí Vltavy vše, abychom situaci zvládli,“ uvedl lidovecký ministr.

Dodal, že vzhledem k předpovědi ČHMÚ bude odpouštěna voda z vltavské kaskády. V Praze podle Výborného zůstaneme na průtoku pod 800  m3.

Mimo provoz zůstávají vltavské přívozy. Na svou trasu se podle webu pražské integrované dopravy (PID) budou moci vrátit teprve poté, kdy klesne hladina řeky pod takzvaný plavební limit, tedy 450 metrů krychlových za sekundu. Povolení k vyplutí pak bude muset dát správce koryta, tedy Povodí Vltavy. Zavřená už jsou vrata na Čertovce a nově se uzavře i podchod v ulici K Loděnici na Zbraslavi nebo vrata u hotelu Four Seasons.

Podle vyjádření města je možné, že průtok Vltavy se bude v Praze nadále zvyšovat. „S ohledem na nejistý vývoj by se plavidla a plovoucí zařízení měla přesunout do ochranných přístavů,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Reklama

Doporučované