Hlavní obsah

Máte novostavbu a ubytovali jste Ukrajince? Systém vás zatím k penězům nepustí

Foto: Getty Images

Za jednoho ubytovaného uprchlíka má domácnost nárok na 3000 korun.

Reklama

Za jediný den přibylo přes 7500 žadatelů o příspěvek pro tzv. solidární domácnosti. Úřad práce už vyplácí první z nich.

Článek

Ke včerejšku požádalo o příspěvek na ubytování ukrajinských uprchlíků 8653 lidí, za poslední den bylo podáno přes 7500 nových žádostí. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle vedoucího oddělení mediální komunikace Jakuba Augusta z Ministerstva práce a sociálních věcí je to dobrý výsledek. „Okruh lidí, kteří o tento příspěvek mohou žádat, je poměrně úzký. Je tam totiž pravidlo, že musí ubytovávat uprchlíky 16 po sobě jdoucích dnů bezplatně v rámci jednoho měsíce,“ uvedl pro Seznam Zprávy. „Předpokládám, že dneska a zítra by měly být vypláceny příspěvky, o které bylo zažádáno v pondělí,“ dodal.

Za jednoho ubytovaného uprchlíka má domácnost nárok na 3000 korun, na základě žádostí podaných od pondělí by měl tedy stát lidem vyplatit příspěvky v hodnotě minimálně 25 milionů. Je ale možné získat maximálně 12 000 korun na jednu domácnost. O příspěvek je možné požádat vždy za uplynulý měsíc, v tuto chvíli tedy za březen.

Mluvčí ministerstva Eva Davidová sdělila, že ještě více lidí se nejspíš na začátku května přihlásí o příspěvek za duben. Odhady o tom, kolik domácností by mohlo o příspěvek požádat, ministerstvo uvést nechtělo. Uveřejňuje pouze počty podaných žádostí, které má k dispozici každý den v 5 hodin odpoledne.

Komplikace s adresou

Někteří lidé ale mají s žádáním o příspěvek problém. V internetovém formuláři je potřeba uvést adresu, ta ale nemusí být v databázi nalezena a přijata, pokud byl jejich dům postaven v posledních dvou letech.

Podle ministerstva se zatím jedná o několik málo žadatelů. „Aplikace funguje zatím dva dny, jsme rádi, že funguje bez zásadních problémů a jsme rádi, že tisíce lidí tou žádostí projdou. Pořád jsme ale v pilotním režimu,“ sdělil Augusta. Ministerstvo na odstranění problému prý pracuje a měl by být vyřešen během dnešního dne.

Základní podmínky solidárního příspěvku

Dávka se vyřizuje on-line a je nutné mít elektronickou identitu občana. Možností je třeba bankovní identita (Bank ID) či mobilní klíč eGovernmentu, který lze získat online i na jakémkoliv CzechPointu.

Podmínkou je ubytovaní uprchlíků z Ukrajiny nejméně 16 po sobě jdoucích kalendářních dní v rámci jednoho měsíce. Žádá se zpětně za předchozí měsíc, tedy aktuálně za březen.

Je potřeba vyplnit základní údaje včetně adresy nemovitosti, žádost musí obsahovat i údaje o ubytovaných cizincích s dočasnou ochranou, kromě základních informací, jako je jméno, datum narození, jde o číslo pasu a číslo vízového štítku, pokud bylo vydáno.

Reklama

Doporučované