Hlavní obsah

Protestovat se občanům vyplatilo. Závod na zpracování lithia vznikne jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Stopy lithia jsou ve slídě zvané cinvaldit.

Reklama

„Uspokojili jsme starosty na Teplicku i kolem Prunéřova i ekology. Nejsem proti těžbě, jsem pro těžbu, která nebude likvidovat životní prostředí a život lidí,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

Článek

Závod na zpracování lithia by mohl stát u elektrárny v Prunéřově u Kadaně na Chomutovsku. Uvedli to členové pracovní skupiny, která se dnes sešla v Ústí nad Labem.

Proti původně vytipované lokalitě na Teplicku vystupovali občané a starostové. Lidé se báli dopadů provozu továrny navržené na území průmyslové zóny v Újezdečku, blízko ní stojí rodinné domy. V Újezdečku by podle nového návrhu vzniklo pouze kryté překladiště, odkud by se ruda vozila po železnici do Prunéřova.

Rozhodnutí uvítal hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO), starostové obcí na Teplicku i starosta Kadaně Jan Losenický (ODS).

Těžbu připravuje společnost Geomet, v níž většinu vlastní Severočeské doly, člen skupiny ČEZ. Rudu s obsahem lithia chce získávat hlubinným způsobem z dolu na Cínovci v Krušných horách. Začátek těžby se předpokládá v letech 2026 až 2028. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě, v lokalitě jsou tři procenta světových zásob.

Jak Geomet k lithiu přišel…

Firmu Geomet založil Čechokanaďan Otto Janout společně s kolegy a poté, co získala souhlas s průzkumem ložiska, ji v roce 2012 prodali australské firmě European Metals Holdings. Geomet s novým majitelem pokračoval v průzkumu a sháněl financování.

V roce 2017 pak před sněmovními volbami podepsala australská firma memorandum s Ministerstvem průmyslu a obchodu, ale proti tomu tehdy ostře vystoupil Andrej Babiš s výrokem, že sociální demokraté chtějí lithium prodat do zahraničí. Nakonec koupila v roce 2020 51procentní podíl společnosti polostátní firma ČEZ.

Lithium je hlavní surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.

Reklama

Související témata:

Doporučované