Hlavní obsah

První várka Paxlovidu už je v Česku, v lékárnách bude během dvou týdnů

Foto: Shutterstock.com

Lék na covid-19 Paxlovid. Ilustrační foto.

Reklama

O dodávkách léku ministerstvo vyjednávalo od začátku letošního roku, například na Slovensku mohou lékaři lék předepisovat už měsíc.

Článek

První dodávka léku Paxlovid už je v Česku. „Bude hrazen ze zdravotního pojištění,“ napsal na twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Nikdo si nemusí nic kupovat. Bude ho dostatek. A zdaleka ne všechny státu EU Paxlovid již mají,“ podotkl.

Lék podle něj bude dostupný pacientům k vyzvednutí v lékárnách do dvou týdnů. Zda to budou jen nemocniční lékárny, jako tomu bylo u předchozích covidových léčiv, nebo celá lékárenská síť, neuvedl.

To, že pacienti museli kvůli léku s receptem od lékaře cestovat do města, kde je nemocnice, dříve kritizovala Česká lékárnická komora (ČLnK).

Podle prvotního plánu měl Paxlovid do Česka dorazit už v březnu, nakonec se ale vše opozdilo. „Zdržení dodávek je způsobeno tím, že jsme vyjednávali takové podmínky, abychom dostali a zaplatili jen množství, které spotřebujeme. To se povedlo. Nebudeme tak muset likvidovat a platit nespotřebovaná léčiva,“ uvedl Válek.

Částku, kterou léky budou stát, podle Válkova dřívějšího vyjádření kvůli důvěrnému režimu smlouvy není možné sdělit. Původně mělo ministerstvo zájem o 50 000 dávek za miliardu korun.

Lékaři mohou antivirotikum Paxlovid nebo již dostupný Molnupiravir předepisovat pacientům, kteří mají vysoké riziko vážného průběhu nemoci po nákaze koronavirem, například seniorům nebo chronicky nemocným.

Reklama

Doporučované