Hlavní obsah

Rusové v Česku stojí za Ukrajinou: Putin není náš prezident, říkají

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ruská studentka Anastasija na pátečním protestu ukázala, že být Rusem neznamená podporovat prezidenta Putina nebo jeho invazi na Ukrajinu.

Reklama

Na demonstrace proti ruskému válečnému šílenství nechodí jen Češi, ale také Ukrajinci, kteří tu žijí, a čeští Rusové. Ti hlásí, že Vladimir Putin není jejich prezident. Seznam Zprávy přináší čtyři příběhy z pátečního protestu.

Článek

Je jedno, jestli s kroky ruského prezidenta Vladimira Putina souhlasí, nebo ne. Ruská menšina v Česku se potýká po invazi na Ukrajinu s nevraživostí. Jak Seznam Zprávy už popsaly, zlobu si někdo vybil například na výlohách ruských prodejen potravin. Dále některé vysoké školy už oznámily, že nebudou přijímat nové studenty ruské národnosti. Developer Central Group pak přerušil prodej bytů Rusům a Bělorusům, pokud se písemně nedistancují od agrese na Ukrajině.

Na páteční demonstraci ale přesto stojí ruská studentka Anastasija hrdě a bez obav. Na transparentu má česky napsáno „Rusové protí válce“. Drobná chybička není podstatná, zásadní je, že se při protestu proti ruské okupaci Ukrajiny nebojí ukázat, že je z Ruska, což ale zároveň neznamená, že podporuje prezidenta Vladimira Putina nebo snad souhlasí s krvavou válkou, kterou na Ukrajině spustil.

„To není můj stát, není to moje válka a Putin není můj prezident. Z Ruska jsem odjela, abych od něj byla co nejdál,“ říká Anastasija a kolemjdoucím nabízí zelené stužky. Jak vysvětluje, a má to napsané i z druhé strany transparentu, jde o ruský protiválečný symbol.

Anastasija vzbuzuje na shromáždění pod sochou svatého Václava zájem. Stojí hned vedle pódia. Řada protestujících si zvědavě čte její sdělení napsané na kartonu, který drží nad hlavou. Zaujme je natolik, že si ji také posléze fotí. Neobává se ale i negativních reakcí? Přeci jen se v Praze, ale i v dalších evropských městech v pátek demonstruje nejen za Ukrajinu, ale také proti Rusku.

„Není to rozhodně příjemné, proto jsem ráda za slova Zdeňka Hřiba (pražský primátor, pozn. aut.) a Petra Fialy (předseda vlády, pozn. aut.), že Rusové nemohou za to, co dělá Putin,“ dodává Anastasija, která studuje na pražském Českém vysokém učení technickém.

Rusko nás zradilo, říká Ukrajinka

Samozřejmě i někteří Rusové v Česku stále stojí za prezidentem Putinem. A uvědomuje si to také Katerina, původem Ukrajinka, která ale několik let žila i v Rusku. Mezi známými má tak celou řadu Rusů, kteří s agresí na Ukrajině nesouhlasí. Pak ale také ty, kteří, slovy ruské propagandy, podporují „denacifikaci a demilitarizaci“ Ukrajiny, kde jsou vražděni nevinní civilisté, včetně dětí.

„Nedokážu si představit, že bych se s nimi ještě někde viděla,“ dodává Katerina přeskakujícím hlasem. Částečně zapříčiněným sice vlezlou večerní zimou, hlavně ale návalem smutku a také zloby.

Dokáže popsat, co teď cítí?

„Připadám si… Jak se to jen řekne česky… Betrayed,“ pomáhá si slůvkem z angličtiny. „Zrazená,“ pomáhám jí. „Ano, přesně, je to od Rusů zrada,“ dodává.

Právě proto, aby ukázala, že v Česku žijí také Rusové, kteří s okupací Ukrajiny nesouhlasí, vydala se v pátek demonstrovat na Václavské náměstí i Lija.

„Jsem Ruska, a i když v Česku žiji už osm let, cítím odpovědnost za to, že je Putin v Rusku stále u moci. Snažím se tedy dělat, co můžu,“ vysvětluje vysokoškolačka, proč osobně přišla na demonstraci proti invazi na Ukrajinu.

K tomu se vyjadřuje i nápisem na ceduli, kterou drží v ruce – přála by si svobodu nejen pro Ukrajince, ale také Bělorusy a samotné Rusy, kteří žijí pod Putinovým autoritářským vedením. Aby se to podle ní povedlo, je ale nutné, aby se Evropa zbavila závislosti na ruském plynu a ropě.

Moji rodiče žijí v matrixu, říká Ruska

Lija z Ruska odešla po Putinově invazi na Krym. Její rodiče ale v zemi zůstali. Teď je tak pro ně jedinou spojkou se západním světem.

„Žijí v matrixu. Teď už jsem pro ně jediným zdrojem nezávislých informací,“ dodává.

Věří jí ale, když jim říká třeba pravý opak toho, co slyší každý den v televizi?

„Věří mi. Není to ale pro ně úplně jednoduché. Kdyby zcela převzali západní pohled na svět, tak by zešíleli, protože s tím stejně nemohou nic udělat. Je pro ně tak snazší přijmout obecnou ruskou propagandu. Já jsem se sice narodila na špatném místě, ale ve správný čas, takže jsem v Rusku zažila ještě poměrnou volnost, a stihla jsem si tak vytvořit i vlastní názor,“ usměje se hořce Lija.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Sofia nechtěla být na fotce, ukázala tak alespoň svůj transparent s výzvou pro NATO, aby uzavřelo ukrajinské nebe.

Nejen vlastní názor, ale i svobodu a životy chce teď Putin vzít i Ukrajině. Sofia přišla odtud do Česka před několika lety. Každý den volá domů rodině a bojí se, aby nepřišel den, kdy už jí telefon nikdo nezvedne.

„Tam, kde měli moji kamarádi dům, je teď jen díra v zemi. Zničený je ale celý Černihiv a také Charkov. Tam mám část rodiny, další jsou v Kyjevě a na západě, kde je to trochu lepší. Moje těhotná ségra ale sedí celé dny ve sklepě a čeká, jestli na ni neshodí Rusové bombu,“ vypráví Sofia.

Proto ve shodě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským žádá po NATO, aby nad Ukrajinou vyhlásilo bezletovou zónu. Severoatlantická aliance zatím ale k tomuto kroku přistoupit nechce, protože se obává přímé války s Ruskem.

„Nemyslíme jen na sebe, ale na celou Evropu. Dneska (v pátek, pozn. aut.) Rusové stříleli na jadernou elektrárnu, na co politici čekají?“ ptá se Sofia.

Ráda by se totiž na Ukrajinu někdy vrátila. Bojí se ale, aby bylo kam.

Reklama

Doporučované