Hlavní obsah

„Skandální kampaň z veřejných peněz.“ Opozice tepe ODS za běh na charitu

Foto: FB, Skolíme Koliště, Seznam Zprávy

Charitativní akce Skolíme Koliště se v Brně odehrála loni krátce před komunálními volbami.

Reklama

Opoziční politici nařkli brněnskou ODS, že si před podzimními komunálními volbami udělala kampaň prostřednictvím charitativního běhu a použila k tomu veřejné peníze. Akci řeší kontrolní výbor zastupitelstva.

Článek

„Přijďte skolit Koliště,“ lákala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) v propagačním videu k účasti na charitativním běžeckém festivalu. Akce s 270 startujícími se odehrála loni v září, krátce před komunálními volbami. Z veřejných peněz na ni šlo nejméně 786 tisíc korun. Finanční pozadí události teď řeší kontrolní výbor brněnského zastupitelstva.

Podle opozice posloužila akce s puncem charity – dotovaná městem i jeho firmami – jako předvolební kampaň ODS. Kritici upozorňují na identické vizuály i problematické financování.

„Byla to na prvním, druhém a třetím místě kampaň ODS za veřejné peníze. Až potom někdo možná řešil, že by se u toho mohlo běhat. Marketing akce byl masový oproti tomu, kolik tam pak závodilo lidí. Zjištění jsou skandální. Nechápu, jak si mohli dovolit udělat identický vizuál propagace charitativního běhu a politické kampaně ODS,“ sdělil pro Seznam Zprávy opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Namítl, že sport a kulturu měli v minulém období na starosti politici z jiných stran tehdejší koalice.

Opozice upozorňuje, že se ve městě tehdy objevily stejné fotky lákající na festival i na volební stánek ODS. Na to poukázali už loni i studenti z Masarykovy univerzity na twitterovém účtu, který mapoval brněnskou kampaň.

„Na stánku se objevil na jeden den banner s jednou z fotek, které byly na výběr k propagaci festivalu. Šlo o chybu při přeposílání e-mailů, která se v té hektické době přihodila. Jakmile jsme to zjistili, banner byl okamžitě stažen,“ reagoval šéf brněnské ODS Robert Kerndl.

Nicméně na charitativní akci se kromě něj a primátorky objevily další špičky kandidátky ODS, včetně uchazečů o senátní křesla. Nechyběli třeba starosta Brna-střed Vojtěch Mencl, majitel hokejové Komety Brno Libor Zábranský, tehdejší radní pro investice David Grund nebo herec a senátor Tomáš Töpfer.

Kerndl kritiku opozice odmítá. Řekl, že rodinný festival má za cíl představit aktivity Sociálního nadačního fondu. „Ten sice spoluzřizuje město již od roku 1993, ale k největšímu rozvoji jeho činnosti došlo až v posledních letech. Kdo na kterémkoliv z těch zatím dvou realizovaných ročníků byl, tak si je jistě užil. Předvolební akce opravdu vypadají úplně jinak,“ napsal v SMS zprávě poté, co o dotazy požádal písemně.

Seznam Zprávy žádaly o vyjádření také primátorku, ta je však v jihovýchodní Asii a na dotazy nereagovala.

Foto: FB, Skolíme Koliště, Seznam Zprávy

Propagační materiály rodinného festivalu Skolíme Koliště.

Kontrola vyúčtování

Kontrolní výbor zastupitelstva si vyžádal detailní rozpis financování festivalu. Chce znát, kolik peněz do akce v parku Koliště město a jeho firmy nalily. Výbor bude festival znovu řešit i na dubnovém jednání. „Běh jsem vnímala už před volbami spíš jako akci vedení magistrátu. Načasování na termín před volbami mě zarazilo,“ uvedla místopředsedkyně kontrolního výboru Monika Lukášová Spilková (Piráti).

Jak je patrné z registru smluv, statutární město a městské firmy na rodinný festival přispěly částkou minimálně 786 tisíc korun.

Veřejné dary na akci Skolíme Koliště

Pro 2B Winner, s. r. o.:

Statutární město Brno – 200 tisíc Kč bez DPH

Dopravní podnik města Brna, a. s. – 100 tisíc Kč bez DPH

Brněnské komunikace, a. s. – 100 tisíc Kč bez DPH

Teplárny Brno, a. s. – 100 tisíc Kč bez DPH

SAKO Brno, a. s. – neuvedeno

Pro 2B Winner, z. s.:

Statutární město Brno – 186 tisíc Kč bez DPH

ČEPS, a. s. – 100 tisíc Kč bez DPH

Zdroj: registr smluv

Dary na běh putovaly například z účtů Dopravního podniku města Brna, Brněnských komunikací, Tepláren Brno nebo akciovky ČEPS. „Aby si vedení města nemuselo nechat schválit třičtvrtěmilionovou dotaci, tak ji schovalo pod dotace městských firem řízených politiky,“ tvrdí Hollan.

Výtěžek akce, který putoval na Sociální nadační fond, činil podle organizátorů 98 tisíc korun. „Máme vše na transparentním účtu. Částka byla asi o polovinu vyšší než po prvním ročníku. Vždycky záleží na pořadateli, jestli se musejí platit vystupující, vybudování pódia a podobně,“ uvedla Monika Škorpíková z nadačního fondu. Má na starosti i darovací smlouvy.

Primátorka Vaňková je předsedkyně správní rady fondu a podobné akce zaštiťuje. „Nepoměr mezi vybranými penězi na charitu a náklady je obrovský. Skutečné náklady na akci, kde pobíhají účastníci jako křečci stále dokola v malém parku, nemůže dosáhnout takové výše. Vědí to všichni, protože maximum peněz padlo na propagaci ODS,“ namítl Hollan.

„Je to bizarní. Proto nás zajímá podrobné vyčíslení. Částka může být ještě vyšší než zmíněných 800 tisíc. Charitativní přínos akce se tomu zdaleka neblíží,“ doplnila Lukášová Spilková.

Podle Kerndla akce účel splnila, výtěžek není nezanedbatelný. „Jak již bylo řečeno, hlavní cíle akce byly jiné. To, že se nakonec ještě podařilo pro Sociální nadační fond vybrat bezmála 100 tisíc korun, je příjemný benefit,“ řekl.

„Politickou frašku bych nedopustil“

Rodinný festival pořádal soukromý spolek 2B Winner, který mimo jiné vychovává mladé běžce a triatlonisty. Jeho šéf a bývalý triatlonový závodník Karel Zadák odmítá politický účel akce.

„Jako organizátor bych nikdy nedopustil, aby tam visely nějaké politické transparenty. Paní primátorce samozřejmě nelze zazlívat, že akci zaštítila,“ sdělil. Doplnil, že nemůže ovlivnit, zda se pak nějaké vizuály shodovaly.

„Měl jsme kolem toho všemožné lítání. Ještě abych kontroloval každý plakát. Šlo mně hlavně o sportovní stránku věci. Určitě jsem nechtěl, aby se z toho stala nějaká politická propaganda. Politickou frašku bych nedopustil,“ dodal.

Běžecká akce se loni uskutečnila podruhé. Zadák říká, že s nápadem dříve přišla běžkyně, která pracuje pro Sociální nadační fond. „Paní primátorka jako čestná předsedkyně pomohla najít partnery,“ upřesnil.

Akce měla původně zaplnit ulice v centru, nakonec se však smrskla jen do parku nedaleko Janáčkova divadla. Zadák uznává, že původní záměr počítal s vyšší účastí lidí. Běžecký boom podle něj opadl. Vinu mimo jiné přikládá i nešťastně zvolenému termínu. Shodoval se s akcí velkých sportovních klubů ve městě, které pořádaly nábor dětí.

Podle finančního vyúčtování, které zastupitelům dodal magistrátní odbor sportu, skutečné náklady na akci činily necelých 565 tisíc korun. „Údaje zatím nepasují. Budeme chtít další vysvětlení,“ namítl Hollan.

Peníze na akci posílaly veřejné instituce zájmovému spolku 2B Winner, ale také stejnojmenné společnosti s ručením omezeným.

Zadák nejdříve potvrdil náklady na pořádání bezmála 600 tisíc. Poté upřesnil, že doúčtoval dodatečné částky. Odmítá, že by jeho 2B Winner z veřejných peněz získal bezmála 800 tisíc korun, a zdůrazňuje, že veškerý výtěžek putoval na charitu.

Podle Zadáka spolek běžecký festival pořádal, zatímco „eseróčko“ mělo na starosti marketing. Na akci poutaly billboardy ve městě, audiospoty v rádiích či kampaně na sociálních sítích. „Eseróčko už jsem do vypořádání vůbec nechtěl tahat. Působilo v roli agentury. Musí tam být drobný zisk, ale rozhodně ne ve statisících. Zaměstnanci taky potřebují výplaty,“ řekl. Podle něj vyvstala řada nákladů, které „nejsou vidět“.

„Zavdává to dojem, že se vedení města snaží zakrývat skutečnou výši veřejných peněz, které na akci šly,“ namítla zastupitelka Lukášová Spilková.

Kerndl na dotacích dvěma subjektům nevidí nic podivného. Podle něj šlo spolku od města 186 tisíc korun na pořádání akce a 2B Winner s.r.o. 200 tisíc za propagaci Brna. „To, že existují ve sportu, ale někdy také třeba v kultuře stejnojmenné subjekty s různou právní formou, není nic neobvyklého – většinou je to právě z důvodu plátcovství DPH,“ sdělil.

Zastupitel Hollan chce politickou konkurenci vyzvat, aby vrátila peníze do veřejných rozpočtů. „Je to exemplární příklad toho, jak se z veřejných peněz dělá kampaň,“ řekl.

Soukromý trenér Zadák už se na pořádání dalšího ročníku nechystá. Podle jeho informací má organizování běhu převzít městská firma Starez Sport. „Upřímně, nemám z toho celého dobrý pocit a jsem rád, že už to příští rok dělat nebudeme. Kdybych předem věděl, co všechno se kolem toho strhne, nikdy do toho nejdu. Jako tým nás pořádání stálo spoustu času a energie. Teď se do toho míchá politika, což je pro mě naprosto nepřijatelné,“ dodal.

Reklama

Doporučované