Hlavní obsah

Tajné služby mění „macho“ image. Armádní satelity v Česku řídí žena

Foto: NASA

Satelitní centrum Vojenského zpravodajství připravilo například podklady pro únorový výjezd českých hasičů do Turecka po zemětřesení.

Reklama

Antonie Kalinová vede Satelitní centrum Vojenského zpravodajství. Snímky z družic z celého světa poskytují podporu české armádě i spojencům v NATO.

Článek

Momentálně jde o nejvýše postavenou - veřejně známou - ženu v českých tajných službách. V rozhovoru se Seznam Zprávami Kalinová popisuje například to, jak družicové snímky, které pořídil a vyhodnotil její tým, pomohly s evakuací Čechů z Afghánistánu, když se v zemi v roce 2021  k moci vrátil Tálibán.

Žena, jejíž tvář zůstává veřejnosti utajená, se v armádě a později ve vojenské rozvědce vypracovala od píky, dnes má vysokou hodnost plukovnice. Jak již dříve popsaly Seznam Zprávy, zapojení žen v českých tajných službách roste.

Jak funguje Satelitní centrum Vojenského zpravodajství?

Úkolem SATCEN VZ je poskytovat konkrétní, detailní a přesné zpravodajské informace o zájmových oblastech a pozicích zájmových objektů dle jednotlivých požadavků, a to neomezeně po celém světě.

Z titulu národní autority pro obrazové zpravodajství je cílem podpora Vojenského zpravodajství, Armády České republiky, státních institucí a na základě závazků i Severoatlantické aliance.

Tajné služby překreslují svou „macho“ image

Je možné to popsat na nějakém příkladu, kdy například centrum poskytlo důležitou obrazovou informaci pro nějakou konkrétní akci?

Z minulosti bych zmínila podíl na úspěšné evakuaci českých občanů a jejich spolupracovníků z Afghánistánu v roce 2021, kde naše aktuální satelitní snímky pomáhaly vyhodnocovat reálnou situaci v Kábulu a přijímat odpovídající správná rozhodnutí.

Jako příklad civilního využití mohu zmínit naše podklady Integrovanému záchrannému systému před únorovým výjezdem českých hasičů do Turecka po masivním zemětřesení.

Od rotné k plukovnici

Můžete přiblížit svou profesní cestu k významné řídicí pozici ve Vojenském zpravodajství?

Kariéru vojákyně z povolání jsem začala v armádě v hodnosti rotné. Postupně jsem prošla řadou funkcí v geografické službě. K Vojenskému zpravodajství jsem odcházela z pozice zástupkyně náčelníka Centra geodetického zabezpečení v hodnosti kapitánky.

U Vojenského zpravodajství jsem prošla několika funkcemi v oblasti zpravodajství Imagery Intelligence (disciplína zaměřená na zpravodajskou analýzu obrazových materiálů – pozn. red.). Na budování Satelitního centra jsem se podílela zpočátku jako zástupkyně ředitele, v roce 2022 jsem byla jmenována ředitelkou.

Jak jsou podle vás ženy přijímány ve zpravodajském světě, který možná zvenčí působí jako mužský? Jak se uplatňují ve Vojenském zpravodajství?

Podle mého názoru nemá uplatnění žen u Vojenského zpravodajství žádná omezení. Pro ženy a muže platí stejné standardy. Pokud splní požadovaná kritéria, nic jim nebrání v dalším profesionálním růstu. Záleží pouze na osobních vlastnostech, odborných znalostech a schopnostech se neustále dále vzdělávat. U zpravodajství pracují ženy na všech úrovních - mezi operativci, analytiky i technickými pracovníky. Zcela běžně i na vedoucích funkcích.

Proč jste se vy osobně rozhodla věnovat zpravodajské práci?

Byl to pro mě další posun v kariéře. Můj první nadřízený u Vojenského zpravodajství mi ukázal, jak je zpravodajská práce v mojí odbornosti na jedné straně náročná, specifická, ale na straně druhé i zajímavá a různorodá. A hlavně má smysl, protože je užitečná pro armádu i společnost.

Reklama

Doporučované