Hlavní obsah

Teploty 15 stupňů nad normálem. Padly i stoleté rekordy

Foto: Shutterstock.com

Teploty na mnoha místech po celém Česku sahaly až k 15 stupňům Celsia. Ilustrační obrázek.

Reklama

Rekordní 10. únor zaznamenalo 59 ze 167 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Teploty se podle ČHMÚ pohybují o 15 stupňů nad dlouhodobým normálem.

Článek

Teplotní rekordy pro 10. únor v sobotu padly zhruba na třetině dlouhodobě měřících stanic v zemi. Nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku, kde meteorologové naměřili 15,5 stupně Celsia. O dvě desetiny stupně chladněji bylo ve Strážnici na Hodonínsku a na 15,1 stupně Celsia se teplota dostala ve Frýdlantu v Čechách. ČTK to řekl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Rekordní hodnoty pro 10. únor přepisovalo 59 ze 167 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Byla mezi nimi i čtyři místa s více než stoletými záznamy. V Opavě naměřili 13,4 stupně Celsia, bylo tam tak nejtepleji od začátku měření před 144 lety.

ČHMÚ očekával vysoké teploty již na začátku dne, přičítal je mimo jiné i nízké oblačnosti. Na platformě X upozornil, že v oblasti Moravy jsou teploty kolem 15 stupňů zhruba právě o tuto hodnotu nad dlouhodobým normálem.

V noci na zítřek však čeká střední Evropu příchod studené fronty, tedy i ochlazení.

Reklama

Doporučované