Hlavní obsah

U Brna havarovaly dva autobusy. Jeden mrtvý, zraněných je 76 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter Policie ČR

Havarovaný autobus společnosti Flixbus.

Reklama

aktualizováno •

Při nehodě dvou autobusů u Brna se zranilo téměř 80 lidí, z toho 14 těžce, jeden člověk zemřel. Na místě zasahovalo 26 zdravotnických posádek i tři vrtulníky.

Článek

Vážná nehoda dvou autobusů před čtvrtou hodinou odpoledne uzavřela dálnici D2 u Brna. Po tragické kolizi zemřel jeden z řidičů, záchranáři ošetřili 76 cestujících. Přesné počty nadále upřesňují. Aktivovali traumaplán.

Z desítek zraněných mělo 13 lidí těžká poranění a ostatních 47 středně těžká a lehká. „Šlo o zlomeniny či otevřené rány. Zásah na místě již skončil, všichni zranění byli dopraveni do jihomoravských nemocnic, nebylo nutné nikoho převážet mimo kraj,“ uvedla před šestou hodinou večer mluvčí jihomoravské zdravotnické záchranné služby Hana Albrechtová.

Policie informovala, že k nehodě došlo na třetím kilometru ve směru na Brno – mezi sjezdy na brněnské Chrlice a Blučinu. 

Dálnice byla v obou směrech uzavřená skoro dvě hodiny, před šestou večer policisté obnovili provoz na Břeclav.

Informaci o jedné oběti nehody pro Seznam Zprávy potvrdil také mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška, podle dostupných informací šlo o jednoho z řidičů.

„Počty zraněných budeme nadále upřesňovat. Jsou to desítky. Vyprostili jsme 12 lidí. Na místě máme 15 hasičských jednotek,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Jeden z havarovaných autobusů patřil společnosti Flixbus. Podle jejího mluvčího Tomáše Beránka se jedná o pravidelnou linku této společnosti na trase Budapešť-Praha.

Autobus měl další zastávku naplánovanou právě v Brně, tam však už nedorazil. „Na palubě bylo celkem 35 osob a dva řidiči. Jeden z nich byl transportován do nemocnice, ale plně s námi komunikuje,“ uvedl Beránek pro Seznam Zprávy.

Příčinu nehody policisté prošetřují, podle Beránka do autobusu Flixbusu zezadu narazil jiný autobus. Řidič pak náraz musel dobržďovat do kolony aut stojících před ním.

Hejtman Jan Grolich řekl v České televizi, že ve druhém autobuse cestovali pravděpodobně Indové.

K nehodě e na Twitteru vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). „Nehoda dvou autobusů na D2 u Brna je obrovské neštěstí. Myslím na všechny zraněné a vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým řidiče, který přišel o život. Děkuji záchranným složkám za rychlou reakci,“ napsal mimo jiné.

Policejní video z místa neštěstí.Video: Twitter Policie ČR

Hasiči také na twitteru uvedli, že vyhlásili druhý stupeň poplachu. Na místě je jejich psycholožka.

Záchranáři aktivovali traumaplán, na místě zasahovalo 26 zdravotnických posádek. Do akce se zapojily i tři vrtulníky. Zranění putovali do obou brněnských fakultních nemocnic i do Úrazové nemocnice Brno.

Dálnice bude ve směru na Brno zavřená ještě desítky minut (psáno v 19.10, pozn. red.).

Foto: Twitter Policie ČR

Havarovaný autobus na dálnici u Brna.

Průběžně aktualizujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované