Hlavní obsah

Úřad zmrazil akcie ruského poslance v ČKD Blansko

Foto: wwww.tyazhmash.com

Andrej Trifonov, politik Putinovy strany Jednotné Rusko.

Reklama

Finanční analytický úřad (FAÚ) pravomocně zmrazil akcie ruského poslance Andreje Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding.

Článek

FAÚ o zmrazení rozhodl už v květnu. Tehdy šlo o předběžné opatření, nynější rozhodnutí je pravomocné. S odkazem na mluvčí Ministerstva financí Michaelu Lagronovou to na webu uvedla Česká televize (ČT). Na majetek ruského poslance se vztahují sankce, které EU přijala vůči Rusku za to, že na konci února zahájilo invazi na Ukrajinu.

FAÚ s firmou ČKD Blansko Holding zahájil řízení v květnu. „Předmětné správní řízení bylo pravomocně ukončeno se závěrem, že akcie vydané společností ČKD Blansko Holding jsou považovány za majetek, na který se vztahují sankce EU. Jinými slovy akcie ČKD zůstávají zmrazeny, tentokrát ne již předběžným opatřením FAÚ, ale i pravomocným opatřením,“ cituje ČT Lagronovou. Se zmrazeným majetkem jeho majitelé nemohou nakládat.

ČT připomíná, že Trifonov se na evropský sankční seznam dostal 23. února kvůli hlasování pro uznání samozvaných republik na východě Ukrajiny.

Trifonov strojírenskou firmu ovládá přes ruskou společnost Ťažmaš, která je od roku 2010 jediným akcionářem strojírenské firmy. V letech 2016 až 2021 zasedal v dozorčí radě společnosti ČKD Blansko Holding. Web Seznam Zprávy v březnu uvedl, že se sice z vedení stáhl, ale podnik zůstal prostřednictvím firmy Ťažmaš pod kontrolou jeho příbuzných.

Kvůli možnému obcházení sankcí se případem zabývá i policie.

ČKD Blansko Holding podniká v hydroenergetice a strojírenském odvětví, dodává mimo jiné komponenty pro vodní elektrárny.

Reklama

Doporučované