Hlavní obsah

V Harrachově se zasekla lanovka s lyžaři. Horská služba je evakuovala

Foto: Skiareál Harrachov

Harrachovská sjezdovka na webkameře.

Reklama

Horská služba v Harrachově evakuovala lyžaře z vrcholu sjezdovky. Zasekla se lanovka a lyžaři museli několik minut mrznout na sedačkách. Horská služba proto nechtěla, aby v tomto stavu sjížděli na lyžích.

Článek

Jak dlouho zůstali lyžaři trčet na lanovce, nedokázal v tuto chvíli mluvčí tamější Horské služby Petr Hakl odhadnout. „Nakonec se sportovnímu areálu podařilo zprovoznit lanovku v nouzovém režimu a vyvezla všechny nahoru,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

„Teď budeme všechny svážet dolů, mířím tam také,“ dodal Hakl. Horská služba se tím chce vyvarovat tomu, aby se promrzlí lyžaři během sjezdu zranili. Postupně je tak sváží na skútrech dolů.

Na hřebenech Krkonoš leží 80 až 140 centimetrů sněhu, více ho je uloženo na závětrných svazích severovýchodních až jihozápadních směrů v odtrhových zónách a ve žlabech.

Český hydrometeorologický ústav v pátek upozornil, že sněhové podmínky na horách se na víkend výrazně zhorší. „Už dnes se od západu otepluje. Také zesiluje vítr a místy prší. Přechodné ochlazení dorazí pravděpodobně od severu v průběhu neděle,“ uvedl.

Sněžku dnes zasáhl vítr o síle orkánu, nad ránem dosáhl v nárazu rychlosti přes 123 km/h.

Reklama

Doporučované