Hlavní obsah

Válek chce centralizovat nemocnice. Začněte v Praze, oponují mu lékaři

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Co všechno zvládnou velké nemocnice a jaké zákroky zůstanou malým. O to se teď hraje v českém zdravotnictví.

Reklama

Asociace českých a moravských nemocnic přichází s protinávrhem vůči plánu Ministerstva zdravotnictví. To chce restrukturalizovat a hlavně centralizovat síť českých nemocnic. Asociace ale upozorňuje na velký počet těch fakultních.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

V posledních měsících se čím dál častěji mluví o proměně sítě českých nemocnic. Když nepůjde přímo o rušení, tak alespoň o centralizaci. Kde Ústav zdravotnických informací a statistiky zjistí, že se provádí některé zákroky pod stanoveným minimem, tam výkony skončí. V nedávné analýze Seznam Zpráv tento plán popsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Výsledkem nebude jen úspora, ale vyšší kvalita péče. Každý lékař potřebuje dělat co nejvíc operací, aby získal zkušenosti. Ostatně každý pacient třeba s totální endoprotézou kolene chce tam, kde mají velkou ortopedii a dělají to jak na běžícím pásu,“ říká.

Asociaci českých a moravských nemocnic se ale takový záměr centralizace nezdá. Postrádá k němu hlubší diskuzi nad daty.

„Bude lepší výsledek u 15 lékařů-operatérů v centru v případě provedení 450 specifických operací než výsledek u 5 lékařů-operatérů v regionální nemocnici v případě provedení 200 operací? Nevíme. Přesto ministerstvo snížilo úhrady nemocnicím u některých výkonů, které chce centralizovat,“ píše se v návrhu, který chce asociace prezentovat Ministerstvu zdravotnictví nebo zdravotním pojišťovnám a Seznam Zprávy se s ním mohly seznámit.

Sdružení 126 zdravotnických zařízení krajů, měst a soukromníků proto přichází s protinávrhem.

„Pokud chceme restrukturalizovat, tak je nutné nejprve centralizovat Prahu. V hlavním městě je šest fakultních nemocnic a dojedete si do nich tramvají nebo dojdete pěšky. A je potřeba tolik urgentních příjmů?“ ptá se předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

Je to ale jen část širšího návrhu, které chce asociace prezentovat všem rozhodujícím aktérům ve zdravotnictví. Navazuje tak na otevřený dopis, který premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ministru Válkovi adresovala už na podzim.

Ústředními jsou pro asociaci čtyři body: regionální péče jako základ zdravotnictví, změna vzdělávání lékařů, sjednocení úhrad mezi nemocnicemi a spoluodpovědnost občana za své zdraví.

Reakci Ministerstva zdravotnictví na návrhy asociace Seznam Zprávy zjišťují.

Vzdělávání v regionech, chce asociace

Ohledně vzdělávání asociace žádá, aby platil základní princip – vzdělávat se může mladý lékař na každém pracovišti s nasmlouvanými lůžky v dané odbornosti. Specializační vzdělávání by pak i nadále probíhalo ve větších nemocnicích, ale kratší čas.

„Ať se samozřejmě lékaři jdou do specializovaného centra vzdělávat, ale na dva nebo tři měsíce, aby viděli, co vidět mají. Ne aby tam strávili dva roky a dělali základní péči, kterou můžou absolvovat u mě,“ dodává Čarvaš, který je ředitelem Nemocnice Prachatice.

Asociace českých a moravských nemocnic dále zmiňuje nerovnost úhrad za stejné výkony mezi nemocnicemi. Podle ní se to zatím podařilo narovnat pouze u 18 procent hospitalizačních případů.

„Stav se zlepšuje, ale stále nemáme stejnou úhradu za stejnou péči. Pokud se výkony z malých nemocnic přesunou do těch velkých, tak to systém bude stát více peněz,“ počítá Čarvaš.

Posledním zásadním bodem návrhu je pak spoluúčast pacienta. Menší zdravotnická zařízení chtějí opět zahájit diskuzi o navýšení poplatku za využití pohotovostní služby. Ten je od svého zavedení v roce 2008 stejný. Stejně tak by asociace ráda debatovala o podílu pacientů na úhradě takzvaných hotelových služeb, tedy pobytu v nemocnici. Poplatek za hospitalizaci platili Češi do konce roku 2013.

Reklama

Doporučované