Hlavní obsah

Válek vrací do hry nadstandard u lékaře, chce ale i systém bonusů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Ministr zdravotnictví počítá s tím, že kvůli covidu-19 se budou lidé na podzim opět očkovat. Podle něho však nejspíše nebude nutné zavádět povinné nošení respirátorů.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví se chce vrátit k systému bonusů a nadstandardní péče. Nárok by na ně měli ti pacienti, kteří by pravidelně chodili na preventivní prohlídky. Ti, co by si šetřili na péči, by si pak mohli například pořídit speciální implantát nebo si zaplatit v nemocnici lepší stravu.

Podrobnosti uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny.

„Řeknu příklad: Když chce starší člověk od určitého věku řidičský průkaz, musí si zaplatit speciální vyšetření u lékaře. Nově by jej mohl mít zdarma, pokud bude chodit na pravidelné preventivní prohlídky. Stejně by to fungovalo s dalšími speciálními potvrzeními, za která se dnes musí platit. Buď je zrušíme úplně, nebo budou zdarma pro ty, kteří chodí na pravidelné prohlídky,“ prohlásil Válek pro Lidové noviny.

Lidé by tak mohli ušetřit nejméně stovky korun, které v současné době u praktického lékaře za tato potvrzení musí platit. Dalším bonusem, o kterém Válek v současné době mluví, by mohly být takzvané komplexní manažerské prohlídky, které si pacienti nebo jejich zaměstnavatel musí také platit sami. Podle ministra by je mohli mít lidé jednou za pět let zdarma.

„Benefity, které přivedou lidi k pravidelným preventivním prohlídkám, mají vést k tomu, abychom zachytili nemoci v časných stadiích, efektivně je léčili, nebo nemoci úplně předešli. Je to podobné jako servis aut. Neservisované auto je po 500 tisících kilometrech šrot, udržované auto je stále jako nové,“ vysvětlil Válek tuto změnu.

Další možností by podle něho mělo být si připlácet na lepší péči. To již plánoval bývalý ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger.

Navrhoval, aby všichni pacienti měli dál nárok na péči z veřejného zdravotního pojištění. Zároveň však připravil ministerskou vyhlášku. Ta obsahovala také patnáct položek, za které si ti, co chtěli lepší péči, mohli připlatit.

Na seznamu byly třeba nitrooční čočky, kvalitnější sádra nebo různé druhy očkování. Jenže Ústavní soud v červenci 2013 tento návrh zrušil. A žádný další ministr se zatím ke změně legislativy od té doby nepustil.

Válek nyní přišel s prvním návrhem. „Člověk si bude střádat peníze na péči, která může v určité fázi být velmi drahá. Třeba speciální implantát nebo něco, co si dneska platíte,“ uvedl Válek. Jako další příklad uvedl, že by si lidé mohli v nemocnici zaplatit třeba i za lepší stravu.

Ministr zdravotnictví však také počítá s tím, že kvůli covidu-19 se budou lidé na podzim opět očkovat. Tedy podobně, jako to někteří dělají i v případě chřipky.

„Budeme je pravděpodobně očkovat každý rok před očekávanou vlnou, podobně jako u chřipky. Očkování budeme nabízet všem věkovým skupinám, ale kampaň bude směřovat na ty, kteří jsou ohroženi,“ uvedl Válek.

Podle něho však nejspíše nebude nutné zavádět povinné nošení respirátorů. Válek v současné době nechce zavést ani žádná plošná opatření. Respirátor by však měli podle něho nosit i ti, kdo mají rýmu nebo kašel a nemohou být doma na neschopence.

„Ti by měli nosit respirátor, aby nenakazili ostatní,“ uvedl Válek a doplnil, že by ho lidé měli v tomto případě mít třeba i v městské hromadné dopravě.

Reklama

Doporučované