Hlavní obsah

Vánoční trhy obcházejí zákaz. Ať to řeší policie, vyzvali hejtmani

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Někde jsou vánoční trhy uzavřené. Jinde pokračují pod jiným názvem.

Reklama

Některé vánoční trhy třeba v centru Prahy zůstávají otevřené. Hejtmani chtějí, aby to řešili policisté a hygienici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezi regionálními politiky se prohlubuje rozpor v postojích k novým vládním opatřením proti koronaviru, přesněji k vyhlášenému zákazu vánočních trhů.

Vláda premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) minulý týden zakázala podle svého nařízení provozování adventních a vánočních trhů. Jenže řada měst to podle hejtmanů obešla tím, že trhy prostě přejmenovala a fungují dál.

Hejtmani se dali na stranu vlády a chtějí po policii a hygieně, aby proti provozovatelům trhů zasáhly. Řešili to dokonce na úterním ranním jednání se zástupci Ministerstva zdravotnictví.

„Požadujeme, aby do toho sáhnul stát se svými kompetencemi,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Jsou věci zakázané, jsou věci, které jsou trestné, ale jsou tu také věci, pro které platí – to se prostě nedělá,“ doplnil Vondrák.

Během jednání zazněl jako příklad Most, kde pořádání oficiálních vánočních trhů nahradily takzvané zimní farmářské trhy.

„Takto hloupé rozhodnutí omezující pohyb osob na čerstvém vzduchu, kdy se o pár metrů vedle sebe v obchodním domě tísní několik set osob v uzavřeném prostoru, je pro nás nepřijatelné,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

Ústecký hejtman Jan Schiller také potvrdil, že se touto situací zabývali. „Ve světle vyčerpaných a zoufalých zdravotníků je to plivnutí do tváří všech, kdo bojují už dva roky s touto situací,“ napsal hejtman Schiller.

Trhy probíhají i přes vládní zákaz také v horní části Václavského náměstí. Mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo pro ČTK uvedl, že úřad Prahy 1 je povolil jako kulturní akci. Městská část zároveň trhy spolupořádá.

Také v centru Brna zůstává část stánků na vánočních trzích otevřená. Umožňuje to výjimka ze zákazu pořádání vánočních trhů, která se podle vedení Brna vztahuje nejen na vánoční stromky, ale také na zboží spjaté výhradně s Vánoci a adventem, jako je chvojí, adventní věnce či vánoční ozdoby.

Právě politici ve vedeních měst na rozdíl od hejtmanů dávají najevo, že se jim zákaz vánočních trhů nelíbí.

Patří mezi ně třeba primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava), která vyzvala premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a nově jmenovaného premiéra Petra Fialu (ODS), aby zákaz adventních a vánočních trhů zrušili.

„Jak mám vysvětlovat, že v uzavřených nákupních centrech je gastro otevřené, ale venku na čerstvém vzduchu si nedáte ani čaj? Argument, že pod střechou je možné kohokoli lépe zkontrolovat, už dávno neobstojí,“ uvedl Koubová v dopise, který jim poslala.

K otevření trhů vyzval ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ministr Vojtěch to ale odmítl. „Cílem opatření je chránit lidi před epidemii. Zatímco v Německu to primátoři chápou, tak zde často jen hledají cesty, jak opatření obejít nebo zpochybnit,“ uvedl Vojtěch na sociální síti Twitter.

Reklama

Doporučované