Hlavní obsah

Ve věku 106 let zemřela Linda Wichterlová, manželka vynálezce Otty Wichterleho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Linda Wichterlová v roce 2018.

Reklama

S manželem se podílela na vývoji měkkých kontaktních čoček. V roce 1968 podepsali manifest Dva tisíce slov, který vyzýval k demokratizaci společnosti za období komunistické totality.

Článek

Zubní lékařka Linda Wichterlová, manželka vynálezce gelových kontaktních čoček a silonu Otty Wichterleho, v pátek zemřela ve věku 106 let. ČTK to potvrdil její vnuk Martin Wichterle.

Linda Wichterlová, rozená Zahradníková, se vdala za Ottu Wichterleho krátce před válkou, která přerušila její studium stomatologie. Válečnou dobu strávili manželé ve Zlíně a poté se přestěhovali do Prahy, kde pak mohla Wichterlová dokončit studium a později tam pracovala ve Výzkumném ústavu stomatologickém.

S manželem se podílela na vývoji měkkých kontaktních čoček. Postup výroby Wichterle vyvinul v roce 1961 na vlastnoručně zhotoveném zařízení z dětské stavebnice Merkur. Wichterlová pak muži pomohla doma vyrobit první čtyři tisícovky kontaktních čoček.

V roce 1968 manželé Wichterlovi podepsali manifest Dva tisíce slov, který vyzýval k demokratizaci společnosti za období komunistické totality. „Šla jsem tehdy v Prostějově po náměstí a byla tam podpisová kniha. Tak jsem se tam podepsala,“ uvedla podle webu Paměť národa.

Wichterlovi pak čelili perzekuci, Otto Wichterle mohl pracovat jen jako řadový vědecký pracovník. Rehabilitace se celá rodina dočkala až po roce 1989, kdy byl slavný vědec zvolen prezidentem Československé akademie věd, v jejímž čele působil tři roky.

Poslední rozloučení s Wichterlovou se bude konat v rodinném kruhu v Praze, kde po konci druhé světové války s mužem žila, a pohřbena bude v rodném Prostějově.

Reklama

Související témata:
Linda Wichterlová
Otto Wichterle

Doporučované