Hlavní obsah

Video z místa: Tak vypadá Pravčická brána po drtivém požáru v Českém Švýcarsku

Video Pravčické brány, které natočil na místě reportér Seznam Zpráv.Video: Ray Baseley, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportér Seznam Zpráv se s vědomím a pod záštitou velitele zasahujících hasičů dostal poblíž Pravčické brány, kde natočil krátké video.

Článek

Podle prvního ohledání vypadají Pravčická brána i výletní zámeček s restaurací Sokolí hnízdo v Hřensku bez výrazného poškození. Reportér Seznam Zpráv se s vědomím a pod záštitou velitele zasahujících hasičů dostal do blízkosti symbolu Českého Švýcarska, kde natočil krátké video. Na místo se podle záběrů oheň nedostal, stromy v bezprostředním okolí Sokolího hnízda ani tráva nejsou ohořelé.

+5

Již kolem poledne uvedl ředitel krajského hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil, že zmíněné objekty jsou v pořádku. Nějaká poškození způsobená požárem ale nevyloučil.

„Jak jsme viděli z vrtulníku, a měl jsem možnost přes clonu z požářiště vidět, tak to vypadá, že je v pořádku, Sokolí hnízdo vypadá, že je netknuté požárem,“ řekl ČTK Vyskočil, který se účastnil leteckého průzkumu.

Hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahují čtvrtý den, evakuováno muselo být za tu dobu asi 450 lidí. Přes noc se požár nerozšířil, hasiči dál zasahují na ploše tisíce hektarů. Ústecký kraj nevyhlásil zákaz vstupu do lesů, přestože o zákazu dopoledne mluvil ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Kraj dnes zakázal kouření či rozdělávání ohňů v lesích v regionu. Na místo dorazily posily z dalších krajů, pomáhají vrtulníky ze zahraničí a do Česka odpoledne přiletěly dva speciální hasicí letouny z Itálie.

Reklama

Doporučované