Hlavní obsah

Vláda chce delší nouzový stav, řešit bude i peníze za ubytování uprchlíků

Foto: Ministerstvo vnitra

Podle Víta Rakušana (STAN) se Česko připravuje na další příchod uprchlíků z Ukrajiny.

Reklama

Podle vicepremiéra Víta Rakušana nouzový stav umožňuje hladké řešení příchodu ukrajinských uprchlíků. Vláda chce řešit i maximální částku za jejich ubytování. Aktuální návrh je 9000 korun měsíčně.

Článek

„Tenhle nouzový stav se českých občanů nijak nedotkl. Žádné zavírání obchodů ani okresů, zákazy vycházení. Máme jen nařízení, která pomáhají. Neumím si představit, že bychom v této chvíli neprodloužili nouzový stav jako klasický instrument krizového řízení,“ řekl Vít Rakušan (STAN) v pořadu Partie televize CNN Prima News.

Kabinet nouzový stav vyhlásil na 30 dnů 4. března. O prodloužení musí požádat Poslaneckou sněmovnu. Podle Rakušana je krok nutný i kvůli tomu, že příchod uprchlíků neustává. Ministerstvo vnitra podle něj udělilo už přes 200 000 víz ke strpění.

Také podle šéfa Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby z ODS bude prodloužení nouzového stavu nutné. „Je to legislativní rámec, který umožní dělat některé věci rychleji. Naše právní předpisy jsou v řadě ohledů zkostnatělé,“ podotkl hejtman.

Za tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu ale počet uprchlíků překročil čtvrt milionu. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy, zopakoval ministr vnitra. „Stále tu kapacitu máme, balancujeme ale na hraně toho, v jaké kvalitě to ubytování můžeme poskytnout,“ dodal.

Odměna za ubytování

Vláda chce podle Víta Rakušana také řešit maximální částku, kterou bude stát dávat domácnostem při ubytování uprchlíků. Jednat o ní chce už příští týden.

Lidé, kteří u sebe doma či ve svých bytech ubytují uprchlíky, by mohli dostávat na ubytovanou osobu solidární příspěvek 3000 korun měsíčně. Nejvýš by ale stát podle dosavadních návrhů na domácnost poskytoval 9000 korun měsíčně.

„Pojďme rozlišit, co je ubytování v rodině a co ve volné nemovitosti. Je možné, že to není konečná částka. Podle některých je problém zastropování na 9000 Kč, na druhou stranu si nemůžeme dovolit dát takový výdaj, který by zase umožnil kšeftování s chudobou,“ podotkl ministr vnitra.

V případě, že z Ukrajiny uprchne například deset milionů lidí, bude podle něj nutné hledat řešení na evropské úrovni.

„Pokud vlna bude pokračovat a dostaneme se z tří na 10 milionů, tak se musí otvírat celá Evropa. Ale stejně to znamená, že ještě nějací uprchlíci přijdou. Musíme připravovat strategii v oblasti bydlení, zdravotnictví, sociálního systému. Pokud se ti lidé adaptují a naučí se jazyk, mohou být demografickým přínosem,“ dodal Rakušan.

Uvnitř Ukrajiny je podle pátečního odhadu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na útěku před válkou asi 6,5 milionu lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v sobotu oznámil, že počet uprchlíků, kteří odešli do zahraničí, se za den zvýšil o další desetitisíce na bezmála 3,33 milionu.

Reklama

Doporučované