Hlavní obsah

Vláda schválila návrh zákona o ochraně oznamovatelů trestné činnosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reklama

Vláda schválila návrh zákona o ochraně oznamovatelů protiprávní činnosti. Po středečním jednání kabinetu to oznámil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Článek

Navzdory názoru kritiků návrhu, mezi které patřili i koaliční Piráti, nemá zákon platit pro přestupky ani anonymní oznámení.

„Pokud oznamovatel má být chráněn, často oznamuje činnost, která se děje ve struktuře, jejíž je součástí, je anonymita zásadní prvek,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Má tak být podle něj zajištěno, aby dotyčná společnost proti oznamovateli nevedla nějaké kroky, aby ho umlčela nebo neznevěrohodnila. Návrh je podle Bartoše horší než původní vzniklý za vlády Andreje Babiše (ANO).

Novou podobu zákona o ochraně oznamovatelů v minulosti kritizovaly i protikorupční organizace. I podle nich hrozí to, že oznamovatelé protiprávní činnosti nebudou i nadále dostatečně chráněni před odvetou zaměstnavatelů. Ministerstvu spravedlnosti vytýkaly, že se zákon nemá vztahovat na jakýkoliv trestný čin nebo přestupek a že obsahuje omezení ochrany u anonymních oznámení.

Podle Blažka to neznamená, že by se zaměstnavatelé anonymními oznámeními neměli zabývat. Jde podle něj o návrh, který má šanci projít jednáním ve Sněmovně i Senátu. Nevyloučil možné budoucí novelizace.

Ministr připomenul, že Česko má s předložením zákona už roční skluz. Snaha o legislativní úpravu tzv. whistleblowingu se v Česku objevila opakovaně, žádný z dosud předložených návrhů ale nebyl přijat.

Reklama

Související témata:

Doporučované