Hlavní obsah

Volil jsem SPD, řekl Klaus na akci euroskeptické frakce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Václav Klaus.

Reklama

Bývalý prezident Václav Klaus dal v nedávných komunálních volbách hlas SPD Tomia Okamury. Zmínil to na akci europarlamentní frakce Identita a demokracie, která se minulý týden konala v Praze.

Článek

Na projev upozornil server Hlídací pes.

„Jsem rád, že moji zemi ve vaší frakci reprezentuje SPD (Ivan David, Hynek Blaško), strana, které jsem dal minulý víkend hlas v komunálních volbách,“ uvedl Klaus podle přepisu projevu, který je zveřejněn na jeho osobních stránkách i na webu Institutu Václava Klause.

Exprezident už poté, co 23. září odevzdal svůj hlas do komunálních voleb, novinářům řekl, že by si v Praze přál radikální změnu.

„Myslím si, že Praha je taková zabetonovaná, rigidní, neprůchodná, neprůjezdná,“ poznamenal s tím, že Zelení a Piráti podle něj do Prahy přináší své představy o světě. „Praha by měla být pro Pražany. A abychom nemuseli trávit hodiny ve frontách aut a podobně, to bych si velmi přál,“ dodal.

SPD se v Praze poprvé dostala do zastupitelstva na magistrátu, když bude mít tři zastupitele.

Koho volil, Klaus v minulosti neprozrazoval. I při poslední prezidentské volbě řekl, že volil buď Mirka Topolánka, nebo Miloše Zemana.

Není to ale poprvé, co zmínil hnutí SPD. Loni v březnu ho - společně s Trikolorou, kterou tehdy ještě vedl jeho syn Václav - zmínil jako jednu ze stran, kterým záleží na občanských svobodách a jsou cestou, která se snaží o „návrat k normálu“. Vyzval tehdy k jejich spojení.

Europarlamentní frakce Identita a demokracie sdružuje nacionalistické a euroskeptické uskupení. Jejími členy jsou například italská Liga Mattea Salviniho, Alternativa pro Německo (AfD) či francouzské Národní sdružení Marine Le Penové.

Reklama

Doporučované