Hlavní obsah

Tresty za chybějící očkování bývají výjimečné. Jak to bude s covidem?

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Očkování pro lidi nad 60 let a některé profese bude povinné od 1. března.

Reklama

Hygieny řeší ročně jednotky případů těch, kteří odmítají povinné očkování. Mohou za to dostat pokutu až do výše 10 tisíc korun. Praxe je však jiná.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

V pátek vychází ve Sbírce zákonů vyhláška, která pro seniory nad 60 let a pro pracovníky čtyř vyjmenovaných profesí udělá z vakcíny proti covidu povinnou záležitost.

Onemocnění covid-19, které už téměř dva roky zvyšuje v Česku statistiku úmrtnosti, tak bude dvanáctou položkou na seznamu nemocí, proti nimž se musí vybraní občané republiky nechat povinně očkovat. Jinak riskují potíže s úřady a také finanční trest až do výše 10 tisíc korun.

Covid se do povinného očkování dostává ve chvíli, kdy na seznamu nemocí (například spalničky, tetanus nebo dětská obrna) představuje největší bezprostřední hrozbu.

Sankce, které z nesplnění očkovací povinnosti plynou, stanovuje zákon o ochraně veřejného zdraví. A splnění povinnosti vymáhají podle dosavadní praxe hygienické stanice, které o pokutách za nesplnění povinnosti rozhodují.

Jak zjistily Seznam Zprávy, hygienici zatím uplatňovali vůči odmítačům vakcín velkorysý přístup a spíš problémy řešili domluvou než tresty. Jestli to bude jinak v případě covidu, je otázkou. Odpovědi hygieniků jsou spíše plné očekávání, než že by signalizovaly předem promyšlený přístup.

„Na to je ještě brzy. Čekáme na to, jaké pokyny dostaneme od Ministerstva zdravotnictví,“ řekla například mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Ústečtí hygienici pak říkají, že se budou snažit lidi k povinnému očkování přesvědčovat. „Ale když budou nadále očkování odmítat, co s nimi uděláme?“ odpovídá otázkou ředitelka ústecké krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Zda nějaké pokyny bude hygienám posílat, nebo jestli mohou pokuty ve výši 10 tisíc korun očekávat i senioři s většinou nízkými příjmy, Ministerstvo zdravotnictví zatím neřeklo.

Místopředseda sněmovního zdravotního výboru Julius Špičák z hnutí ANO však naznačil, že je příznivce tvrdšího přístupu. Uvedl, že by právě hrozba sankce pro lidi nad 60 let mohla motivovat k tomu, aby nově stanovenou povinnost splnili.

„Podle mého názoru, když se to těmto seniorům nařídí, naočkovat se nechají,“ řekl Špičák.

Předseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda (ODS) je naopak proti povinnému očkování a na položené otázky připomíná už známý postoj, že budoucí vládní koalice chce očkovací povinnost proti covidu zrušit.

Zveme si je a vysvětlujeme

U dosavadních nemocí na seznamu povinného očkování se hygieny o nesplněné povinnosti dozvídají většinou od praktických lékařů. Jde hlavně o případy, kdy rodiče odmítají naočkovat své děti.

„My si je poté pozveme a snažíme se jim vysvětlit, že by bylo dobré je naočkovat,“ popisuje už citovaná ředitelka ústecké krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Když domluva nezabere, pokuty hygienici z Ústí podle své ředitelky nedávají. Šimůnková to zdůvodnila tím, že soudy v Česku včetně Ústavního se v posledních letech vždy odmítačů zastaly a finanční sankce zrušily.

Třeba zlínská krajská hygienická stanice uvedla, že se mezi roky 2019 a 2020 zabývala 28 případy odmítačů. Jen čtyři z nich podle vedoucí oddělení kanceláře ředitele Venduly Ševčíkové skončily pokutou. A to od 1500 do 3 tisíc korun. Zbývající případy byly odloženy, nebo skončily napomenutím.

Na Vysočině pak řeší každý rok případy čtyř až pěti rodin. Podle vedoucího právního a kontrolního oddělení zdejší krajské hygienické stanice Rudolfa Sekavy většinou rodiče odmítají své děti naočkovat hexavakcínou nebo vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

„Většina rodičů odmítá obě vakcíny. Za obě vakcíny se udílela pokuta ve výši osm tisíc. Jeden tisíc korun je paušální částka náhrady nákladů,“ uvedl Sekava.

Proti pokutě pak mohou lidé podat odvolání, které řeší Ministerstvo zdravotnictví. To podle mluvčího Daniela Köppla řešilo v roce 2019 deset případů, loni jich bylo sedm a letos zatím čtyři.

„Pokud jde o výše pokut, obvykle se pohybovaly od pěti do osmi tisíc korun, a to u každého z obviněných zvlášť, tedy pokuta byla uložena jak matce, tak otci,“ doplnil Köppl.

Povinné očkování se bude nově týkat i vojáků, zdravotníků, policistů, hasičů a pracovníků v sociálních službách. Pro tyto vybrané profese může být dopad za nesplněné očkování vážný, a to ztráta práce.

I v sociálních službách se odchody očekávají.

„V současné době má očkování asi 84 procent pracovníků,“ popisuje ředitelka pražského Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Lenka Kohoutová.

Podle ní někteří zaměstnanci mluví o tom, že kvůli povinnému očkování odejdou. „Jestli někdo odejde, budeme si muset najít někoho, kdo se naočkovat nechá,“ konstatuje Kohoutová. „Nic jiného nám nezbyde. My musíme chránit klienty. Já jsem sice z domova s osobami se zdravotním postižením, nemáme pouze seniory, ale všichni jsou ohroženi nákazou více než ostatní,“ doplnila ředitelka, která v letech 2010 až 2013 byla poslankyní Sněmovny.

Čtyřiadvacet ze 148 zaměstnanců není podle ředitele Marka Tejzra naočkováno také v ostravském Domově Sluníčko. „Když se nenechají naočkovat, budeme to řešit. Jiná varianta, než výpověď, když to bude uzákoněné, na stole není,“ uvedl Tejzr.

Ředitel brněnského Domova pro seniory Kosmonautů Martin Petřík řekl, že už situaci s nenaočkovanými zaměstnanci řešil. Jde podle něho asi o deset až dvanáct lidí.

„Říkali mi, že když to bude nařízeno, budou to akceptovat. Nemám žádný signál, že by chtěl někdo kvůli očkování odejít,“ prohlásil Petřík.

Podobná situace panuje také v plzeňském Senior Residence Terasy. Tady chybí podle jeho ředitelky Milady Brašnové naočkovat proti covidu-19 poslední tři zaměstnance.

„Ti, kteří nejsou očkovaní, tak prodělali nemoc. Když bude nařízeno povinné očkování, tak věřím, že dají přednost zaměstnání a nechají se naočkovat,“ řekla Brašnová.

V olomouckém Domově seniorů Pohoda mají podle jeho ředitele Jiřího Flodera naočkováno zatím šedesát procent z 284 zaměstnanců. Floder však podle svých slov zatím neřešil to, co se zaměstnanci, kteří se naočkovat nenechají.

Ministerstvo zdravotnictví spočítalo, že povinné očkování pro lidi starší 60 let a pro určité profese vyjde na částku maximálně 66 milionů korun.

Reklama

Doporučované