Hlavní obsah

Zásah v Hřensku stál dobrovolné hasiče statisíce. Teď volají o pomoc státu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár zasáhl plochu více než tisíce hektarů a zasahovalo u něj přes tisíc hasičů. Národní park začal hořet 24. července.

Reklama

Dobrovolní hasiči, kteří pomáhali hasit požár v Hřensku, se shodují, že budou potřebovat podporu od státu. Jejich výdaje šplhají na statisíce korun.

Článek

Dobrovolní hasiči dávají dohromady účty za zásah při požáru v Hřensku. Už z prvních odhadů je jasné, že jde o velký zásah do rozpočtu - některé jednotky pomoc stála statisíce korun. A bez podpory státu se neobejdou.

Například hasiči z Krásné Lípy odhadují náklady na 400 tisíc korun. Do ceny zásahu počítají opravu techniky i ztracené vybavení. „Je sice stále možné, že se nám nějaké vybavení vrátí. Zatím ale tedy všechno vybavení, jako hadice, proudnice, rozdělovače a další, považujeme za ztracené,“ popsal velitel Václav Danita.

Náklady v takové výši podle něj nedokážou menší obce ufinancovat bez úprav rozpočtu. „V kontaktu s obcí jsem, čekáme ovšem na nějaké finální vyjádření ohledně financování od hasičského záchranného sboru, potažmo státu,“ doplnil Danita.

Kytličtí hasiči na místě zasahovali dvanáct dní a náklady vyčíslili na zhruba 150 tisíc korun. „Musíme ale započítat i následné opravy techniky a poškozenou výbavu společně s přímými náklady na palivo. To jsme ze začátku kupovali sami, později pak hasičský záchranný sbor,“ uvedl velitel jednotky Jan Havránek.

Podle starosty Hřenska Zdeňka Pánka se mohou náklady tamních dobrovolných hasičů vyšplhat až na 300 tisíc korun.

Některé náklady navíc podle hasičů teprve vyjdou najevo. „Zásah ještě neskončil a účastnilo se ho tolik jednotek, že je ve všem zkrátka zmatek,“ vysvětluje velitel jednotky z České Kamenice Jaroslav Petřík.

Například neví, zda je v pořádku čerpadlo, které na místě nechali. To má podle něj hodnotu dvě stě tisíc, kdyby byla potřeba jeho oprava, může stát i polovinu původní ceny.

Dobrovolní hasiči mají alespoň jistotu, že náklady na pohonné hmoty dostanou proplacené.

„Náklady na pohonné hmoty pro dobrovolné hasiče zahrneme do celkových nákladů tohoto zásahu. V žádném případě nepředpokládám, že bychom tyto náklady přeúčtovali jejich zřizovatelům, to znamená jednotlivým obcím,“ uvedl generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

„V současné době se jedná i o tom, aby bylo rozšířeno poskytnutí dotace i na odměny pro zasahující hasiče,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí generálního ředitelství Pavla Jakoubková.

Podle mluvčího Ústeckého kaje Martina Volfa je také kraj připravený obcím pomoci. „Na zastupitelstvu budu předkládat návrh o příspěvku dobrovolným hasičům na zničené vybavení v rozsahu pět až deset milionů korun,“ napsal Seznam Zprávám hejtman kraje Jan Schiller (ANO).

Dodal, že je ale potřeba počkat na finální vyčíslení škod.„Ústecký kraj dlouhodobě podporuje jednotky sborů dobrovolných hasičů nákupem vybavení. Pro letošní rok je připraveno pro hasiče, bez ohledu na aktuální situaci, více než 20 milionů korun na nákup vybavení,“ doplnil Volf.

Reklama

Doporučované