Hlavní obsah

Zemřel československý kosmonaut, který se do vesmíru bohužel nepodíval

Foto: ČTK

Náhradní posádka sovětské kosmické lodi Sojuz 28. Zleva kosmonaut SSSR Nikolaj Rukavišnikov, vedle Oldřich Pelčák. Foceno v Hvězdném městečku ve Středisku přípravy kosmonautů J. A. Gagarina.

Reklama

Jako jeden ze dvou Čechoslováků úspěšné zvládl náročný výcvik pro let do vesmíru. V nedožitých 80 letech zemřel vojenský pilot a kosmonaut Oldřich Pelčák.

Článek

Zprávu o jeho úmrtí v sobotu zveřejnil Vojenský historický ústav a sdíleli ji i další lidé a spolky zabývající se letectvím a kosmonautikou.

Vojenský pilot byl na konci sedmdesátých let minulého století velmi blízko tomu, že se jako první Čechoslovák podívá do vesmíru. Nakonec kryl záda Vladimíru Remkovi.

„Finální rozhodnutí československé komise se dozvěděl dva dny před startem kosmické lodi, který se uskutečnil 2. března 1978,“ napsala na svém webu organizace Paměť národa.

Pelčák společně s Remkem předtím zvládli náročný výcvik v Hvězdném městečku nedaleko Moskvy. Na palubu kosmické lodi Sojuz 28 však nakonec zamířil Remek, který v březnu 1978 strávil téměř osm dní na oběžné dráze.

Pelčák se narodil 2. listopadu 1943 ve Zlíně. V roce 1976 se dostal do předběžného výběru kosmonautů v programu Interkosmos. Československo vybralo čtveřici kandidátů, z nichž byli ještě na našem území vyřazeni Michal Vondroušek a Ladislav Klíma.

Remek s Pelčákem pak zamířili na výcvik do Sovětského svazu. Spolu s dalšími kandidáty z Polska a dřívější Německé demokratické republiky se připravovali na cestu do kosmu.

„Špatné chvilky jsem zažil, když jsme dělali nácvik přistání na mořskou hladinu, protože návratová kabina plave na vodě. Pro nás suchozemce, kdy s vámi v poměrně malém prostoru hází dvoumetrové vlny, to bylo dost složité. Máte toho plné kecky a obvykle se u toho dost zvrací,“ vzpomínal se smíchem na stream.cz v pořadu Slavní neznámí.

Výcvik trval rok. „Rozhodnutí nám řekli už na kosmodromu, to bylo pár dní před startem. Doteď si vzpomínám, jak generál držel dálnopis z Prahy a oznámil, že poletí Remek. Pocity byly takové zvláštní. Makáte, makáte - a najednou ‚kde nic, tu nic‘,“ říkal.

Foto: Profimedia.cz

Oldřich Pelčák své role kosmonauta-náhradníka veřejně nelitoval.

Pelčák role kosmonauta-náhradníka však nijak veřejně nelitoval. „Přišel rozkaz, tak jsem jej musel splnit,“ vzpomínal.

Po návratu do Československa se objevil po boku Remka a stranického vedení při prvomájovém průvodu; poté se vrátil k létání.

Jako letec s výcvikem v prestižní akademii v Moninu u Moskvy zastával různé velitelské funkce, později se stal zkušebním pilotem.

K létání se Pelčák dostal v kunovickém aeroklubu a později absolvoval leteckou akademii v Košicích. Na mnoha typech letadel, od stíhacích po transportní, nalétal na 3500 hodin. Po listopadu 1989 patřil mezi piloty, kteří předváděli své umění i na Západě.

V roce 1999 odešel do důchodu a věnoval se propagačním akcím ke kosmonautice.

Reklama

Doporučované