Hlavní obsah

Zemřela Věra Čepelová, dítě z Lidic, které nacisti poslali na převýchovu

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Sousoší připomínající 82 zavražděných dětí z Lidic. Věra Čepelová mezi nimi nebyla. Nacisté ji poslali na převýchovu do Německa.

Reklama

Ve věku 88 let zemřela Věra Čepelová. Jde o jedno z dětí, které byly po vypálení Lidic v červnu 1942 nacisty poslány do Německa na převýchovu. O její smrti informoval Památník Terezín.

Článek

Zemřela Věra Čepelová, rozená Vokatá, jedno z devíti dětí z vypálených Lidic na Kladensku, které nacisti poslali na převýchovu do německé rodiny. Bylo jí 88 let, uvedl dnes na sociální síti X Památník Terezín. V Německu dostala Čepelová jméno Vera Melnik, domů se dostala až v říjnu 1946. Česky už mluvit neuměla, ale pamatovala si původní jméno i skutečnost, že je právě z Lidic.

Lidice patří spolu s Ležáky na Chrudimsku k symbolům nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Byla mezi nimi i Čepelová, která byla poslána na převýchovu v sedmi letech. Setkala se i se svou matkou, která pobyt v koncentračním táboře přežila, po několika měsících ale zemřela.

Reklama

Doporučované